torsdag 8 mars 2007

Ljumma vårkänslor sveper in över Oknö


Oknö kl 15.52. När solen bröt igenom kunde jag inte hålla mig. Jag försökte avsluta min planering inför morgondagen och nästa vecka så snabbt som möjligt innan jag åkte hem och hämtade kameran.

I jakt på våren åkte jag ut till Oknö, utanför Mönsterås. Här upplevde jag att vår och vinter möttes på riktigt. Den blöta isen ligger fortfarande kvar medan solen smält ner snön uppe på land i söderläge.


Oknö 16.00. Luften är varmare än vattnet. Över isen bildas ett spöklikt dis som tar över kommandot allt medan solen dalar mot horisonten.


Oknö lotsutkiken kl 16.11. Längst ute på Oknö kan man ana att det vilda Kalmar sund kammat stranden. Under Pers övergrepp var vattennivån hög och det mesta längs strandkanten låg under vatten. Kvar ligger rester från vass och sjögräs som en krans påminnande om hur högt havsnivån nådde. Nu är nivån mer beskedlig och snart kommer turisterna att möta en grönskande vacker strandskoning omgärdad av ett skimrande och ljumt vatten.

Andra bloggar om: , , , , , ,

2 kommentarer:

Birgitta Axelsson Edström sa...

Fantastiska bilder! Du är jätteduktig med kameran!
:-)

Kerstin sa...

Jag och några goda vänner tältade faktiskt en natt på Almagrundet, mitt i Kalmar sund, för sådär en 45 år sedan. På morgonen upptäckte vi att grundet fullkomligt kryllade av huggormar :-). Vi tjejer ville därmed bort från grundet så fort som möjligt - och hade vi bara vetat...

Men det är fint i sundet, och utanför Timmernabben/Mönsterår finns en riktig liten arkepelag av småöar med små smala sund emellan, ett område som är alldeles fantastiskt att ro runt i.