fredag 6 april 2007

Tomas tvivlaren låter sig inte övertygas


Det här blir sjunde året i rad som jag i påsktid lovordar mitt namn och min namne "Tomas tvivlaren".

Jag är ingen större bibelläsare, men ibland kan jag plocka fram hyllvärmaren och bläddra i den. Särskilt vid påsken. Lärljungen Tomas visade sig då inte vara någon som man drar bakom ljuset hur som helst.
På kvällen samma dag, den första i veckan, satt lärljungarna bakom reglade dörrar av rädsla för judarna. Då kom Jesus och stod mitt ibland dem och sade till dem: "Frid åt er alla." Sedan visade han dem sidan händer och sin sida. Lärljungarna blev glada när de såg Herren."
Johannesevangeliet 20:19-20
Inom skolan lär vi eleverna att ifrågasätta och vara källkritiska. Det är också något som jag försöker ha som ideal; att inte tro på lösa rykten utan att i stället söka fakta som bygger på vetenskap och förstahandsinformation. Så länge jag inte är övertygad så säger jag Nej.

Tyvärr är det många som låter sig övertygas av fagra löften från politiker och makthavare. Okritiska väljare som gillade att vi skulle få en tusenlapp mer i månaden och att alliansen tvärtemot de tröga sossarna äntligen skulle rusta upp E22:an har gett oss en borgerlig regering.
En av de tolv, Tomas, som kallades Tvillingen, hade inte varit med när Jesus kom. De andra lärljungarna sade nu till honom: "Vi har sett Herren", men han sade: "Om jag inte får se spikhålen i hans händer och sticka fingret i spikhålen och sticka handen i hans sida tror jag det inte."
Johannesevangeliet 20:24-25
Om fler tvivlat likt Tomas så hade vi aldrig fått en borgerlig regering. Religionerna hade nog också legat risigt till, eftersom tron snarast är motsatsen till vetenskapen.
En vecka senare var lärljungarna samlade igen, och Tomas var med. Då kom Jesus, trots att dörrarna var reglade, och stod mitt ibland dem och sade: "Frid åt er alla." Därefter sade han till Tomas: "Räck hit ditt finger, här är mina händer; räck ut din hand och stick den i min sida. Tvivla inte, utan tro!" Då svarade Tomas: "Min Herre och min Gud." Jesus sade till honom: "Du tror därför att du har sett mig. Saliga de som inte har sett men ändå tror."
Johannesevangeliet 20:26-28
Opinionsmätningarna visar nu på ett övertag för vänsterblocket med omkring tio procent. Den gruppen kanske är saliga, men de har i alla fall börjat tvivla. Värre är det för dem som håller fast vid sin tro på borgerlig regering. De är både saliga och giriga.

Det skulle behövas lite mer ifrågasättande för att sätta stopp för kapitalägarnas förtryck. Kalmar verkar just nu vara ett avskräckande exempel där de kinesiska kontakterna visar allt mindre respekt för avtalsenliga löner och anställningstrygghet.

Börja tvivla på kapitalismens glättade "sanningar". Med hackan i ena handen och geväret i den andra kan vi avskaffa förtrycket! Påsken är en ypperlig tid för denna förtrupp. Lagom till Första maj kan Reinfeldt vara avsatt!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hur vore det att köra slagordet sex-sex-sex (timmars arbetsdag, veckors semester och sex fler allmäna helgdagar) på nytt nästa valrörelse? The number of the Beast, f.ö.

Tomas Jonsson sa...

666! Min läsekrets måste vara en av de mest spirituella. Fantastiskt förslag!
:-)

Finns det nåt marsch-arr på The Number of the Beast så kan vi dra den på Första maj!?
;-)

Elisabet sa...

Hörrududu .., mycket kan man säga om mig som centerpartist, men inte att jag är GIRIG.

Fy skäms, herr kamrat!

Tomas Jonsson sa...

Betyder det att du är med i revolutionen?

"Den som inte är med är emot!" Känt citat använt av vänsterrörelser på 1970-talet och av USA i kriget mot terrorismen på 2000-talet.

;-)

Thomas Tvivlaren sa...

Tack för uppmärksamheten och bra inlägg! :)