tisdag 17 april 2007

Vänsterförslag ger frukost i skolan i Mönsterås

Nu blir vänsterpartiets förslag om frukost i skolan till självkostnadspris verklighet. Jag lämnade in förslaget i februari och imorgon onsdag, då barn- och utbildningsnämnden sammanträder så får jag ett positivt svar.

Ohälsan bland barn och ungdomar ökar. Många elever kommer också hungriga till skolan på morgonen. Därför är det viktigt att kunna erbjuda frukost. Elever med frukost i magen arbetar självklart bättre än hungriga elever. Därför är det här viktigt för trivsel och miljö på skolorna.

I nämnden har vi tidigare diskuterat
utbudet i skolcafétereorna. Och slutsatsen nu är att plocka bort godis, kakor, bullar, wienerbröd, chips, snacks, läsk, saft, energidrycker och andra söta drycker ur sortimentet. Det är ett förslag som jag kommer att stödja. Det kan inte vara skolornas uppgift att erbjuda onyttiga varor som vi vet bidrar till ohälsan.

I svaret står det om frukost att "på morgnarna erbjuds möjlighet att köpa enklare frukost, t ex smörgås, mjölk, flingor, frukt". Vilket är positivt!

Nu känns tiden mogen för nästa steg, nämligen att kunna erbjuda gratis frukost. Men det har jag ännu inte föreslagit.

Andra bloggar om: , , , ,

14 kommentarer:

Anonym sa...

är det inte föräldrarnas och elevernas eget ansvar att äta frukost? vad blir nästa steg?
vi lämnar in ungarna i 6-årsåldern och hämtar ut dem färdiga i 18-årsåldern.

mammamia sa...

Vad bra!
Hoppas det går att fixa gratis så småningom :-)

Godis,kakor,läsk mm har inte på skolorna att göra..
När jag gick på 70 och 80 talet fanns det inget godis att köpa i de skolor jag gick i,man fick traska iväg till kiosken..
Om man hade pengar...

Knapsu sa...

Egentligen en skrämmande bild av hur samhället har blivit, skolan får ta ansvar för att ungarna får riktig frukost!

Anonym sa...

Tomas brukar ha kloka synpunkter för att tillhöra Vänstern, men här gick det lite snett. Det är baske mig föräldrarnas ansvar att se till att barnen äter innan de går till skolan. Återupprätta föräldraansvaret! /Jonny

mammamia sa...

Det är som knapsu säger,skrämmande...
Men eftersom det är ARBETSLINJEN som gäller kan många (lågavlönade)inte se till att barnen får i sig frukost hemma,föräldrarna är ofta på jobbet när barnen stiger upp...

Om föräldraförsäkringen var sådan att den såg till barnens/familjernas bästa då skulle kanske alla barn få i sig frukost hemma...

Men tänk på att endel barn också har långa resor till sina skolor,vissa äter frukost 6.15-6.30 och får inte lunch förrän kl 11 eller senare..
Då är man bra hungrig och lektionen före mat fungerar inte huvudet så bra...

Nicke Grozdanovski sa...

Vi diskutarar i Bildningsnämnden, Emmaboda mycket om det onyttiga som finns i våran skolcafeteria i Emmaboda. Än har vi inte kommit till skott, men jag ska jobba för att de ska tas bort här med. När det gäller frukost i skolan har den inte varit upp i nämnden än. Men jag har kontakt med föräldrar som har sådanna önskemål. Vi får se hur detta kommer sluta.

Anonym sa...

Ett bra initiativ tomas /Micke

Anonym sa...

får man inte frukost på fritis????????
min 9-åring gör sin frukost själv varje skoldag trots att vi finns hemma. jäkla klemmande! inte undra på att ungarna är bortskämda och inte tar ansvar, men det märks ute i samhället också. alla har bara rättigheter men inget ansvar eller skyldigheter. skrämmande!!!!!

Tomas Jonsson sa...

Det finns naturligtvis frukost på fritids sedan tidigare. Tyvärr kommer många barn hungriga till skolan. Det är lärarna som får ta hand om den situationen. Och visst håller jag med om att det är föräldrarnas ansvar - men en hel del barnen reser lång tid innan de kommer fram till skolan. En hel del barn är också ensamma hemma på morgonen. Kalla det gärna att klema bort barnen, men det handlar om att förbättra arbetsklimatet i klassrummet och jag är övertygad om att en satsning på frukost betalar sig i längden.

Noterbart är att det bara är här på bloggen som någon kommit med invändningar mot förslaget. Alla politiker oavsett partifärg var eniga i beslutet. De lärare som jag pratat med är alla positiva till förslaget.

Anonym sa...

tror inte man att opponerar sig mot förslaget att "köpa" sig fri från frukost,utan dina tankar på att göra den på skattebetalarnas bekostnad.

mammamia sa...

Om inte skattebetalrna ska betala,vem 17 ska göra det då?
Ligger det inte i det allmänna intresset att få en välutbildad befolkning?

Anonym sa...

mamma mia vad bra sagt /micke

Anonym sa...

är det möjligtvis så att detta blir ytterligare ett sätt för många föräldrar att "skita" i sitt föräldransvar och finns det ingen mat i hemmet så måste det väl vara ett fall för de sociala myndigheterna. för om det finns mat hemma kan det väl inte vara svårt för en 15-åring att bre sig några smörgåsar och hälla upp ett glas mjölk. tänk om det finns barn som inte får middag? och tänk på helgerna och hela sommarlovet??

mammamia sa...

Anonym;Det finns såna barn!!
Läs maskrosungen av Sandra Gustafsson...
Och förresten,tufft att vara anonym och stå för sina åsikter ;-)