tisdag 22 maj 2007

Grön tur på mellersta Öland


Stränderna ligger redo. Har tillbringat två dagar med landstingspolitik på Öland. Det är nåt visst med ön där ute på andra sidan bron. Vi bodde på Stora Frögården vid Haga Park på västra sidan där vi också konfererade. Stora Frögården är miljömärkt och Krav-märket kan man hitta lite överallt.

Idag när jag åkte hem så tog jag en krokig väg hem och hann med besök nere vid östra sidan av Öland där ovanstående bild visar hur stranden ligger redo för turisterna. Bortsett från några tyskar i en husbil så var det bara den här masken som solade sig.


Gråborg. Från östra sidan åkte jag tillbaka mot Färjestaden och passade på att stanna vid Gråborg. 28 mm är ju nästan vidvinkel ;-)


Sist jag besökte slåtterängarna runt Gråborg så var det vårblommorna som dominerade. Blåsippor, vitsippor, gulsippor med mera. Nu drunknar man i ett blomsterhav.


Johannesnycklar. Sist jag var här blandade jag ihop snyltrot med en from förhoppning om att orkidéerna redan var på väg upp. Men nu är det ingen tvekan om att detta är en orkidé. Jag tror att det är Johannesnycklar. (Alternativet är Sankt Pers nycklar.)


Slåtterängarna hålls vid liv runt Gråborg. De höll på att slå ängarna när jag var där idag. Hasseln växer i sina knippen och på en del av området går djur och betar.

Andra bloggar om: , , , , , ,

3 kommentarer:

Jinge sa...

Nu är jag verkligen ingen blomexpert Tomas, men har du inte fibblat med färginställningarna på kameran så är det inte Johannesnycklar.

De är mer lika Ängsnycklar även om jag tycker att de ser alldeles för blå ut.

Jag konsulterade min lilla fältflora och det var det enda som åtminstone är rätt i färg.

Tomas Jonsson sa...

Jinge: Jag har förstärkt färgerna, men jag upplever att nyansen är samma på bilden som i verkligheten.

Jag hade varken lupp eller flora med mig, utan tog för givet att det var Johannesnycklar eller Sankt Pers nycklar eftersom de tillhör de vanligaste orkidéerna på Öland och det är just de arternas utbredning som är unikt för Öland.

Ola sa...

Intressant bild på den gotiska triumfbågen... Gråborgområdet är verkligen en guldgruva på många plan.