måndag 7 maj 2007

Gruvarbetarna i Kiruna kan man lita på!


– Vi sätter oss tills de startar förhandlingar igen. Så säger gruvarbetarna i Kiruna efter att LKAB lagt ett "skambud". LKAB bjuder högst 800 kronor, medan facket vill ha 4000 kronor.

Gruvarbetarna är det lite tåga i
. De vet att vinsterna från gruvindustrin är så pass stora att en vild strejk direkt svider.

Jag önskar att undersköterskorna gjorde på samma sätt, lägger ner arbetet och frankt förklarar att vi tänker inte mata några gamla gubbar, torka deras skit eller plocka upp dem ur sängarna förrän vi får 4000 kronor mer i månaden!

Men för det första så skulle det inte drabba några makthavare, för de betalar för att deras gamla föräldrar ska kunna bo på privata vårdhem. Bara vanligt folk skulle drabbas. De skulle bli förbannade på undersköterskorna för att de måste ta ledigt från sina jobb och förlora pengar och själva behöva torka skit.

För det andra
finns det ändå inga pengar i kommunernas skattekistor till några lönelyft. I så fall måste vi höja skatten.

Och på det sättet så ökar löneklyftorna mellan LO-medlemmarna. Männen i industrin rusar ifrån medan kvinnorna halkar efter.

Men stopp nu...?
Visst finns det pengar. LKAB ägs ju av staten. Och staten har ju råd att ta bort förmögenhetsskatten och slopa fastighetsskatten. Med lite omfördelning så kommer kommunerna och landstingen visst att ha råd att betala skäliga löner till kvinnorna i den offentliga sektorn.

Men då krävs det en arbetarregering, som vet att driva en politik som gynnar arbetare och kvinnor, och det har vi fan i mig inte nu! Så mitt stöd till det vilt strejkande gruvarbetarna. Och hoppas att det fortplantar sig genom övriga Arbetarsverige och får Rosenbad att skälva.

Håll fanan högt. Sätt fart på revolutionen!

Andra bloggar om: , , , , , , ,

21 kommentarer:

Jonas e sa...

och om gruvan börjar gå dåligt då sänker gruvarbetarna solidariskt sinna löner för att försöka hålla liv i företaget eller.

Anonym sa...

Du borde nog inte jobba som undersköterska. Om du ser ditt jobb som bara "torka skit" så är du nog inte den man vill träffa när man ligger på sjukhus. Du kanske borde bli gruvarbetare?

Anonym sa...

ja bara väntade på denna strejk med tanke på att förhandlingarna centralt redan där gjorde många besvikna. kommentar till Jonas utan arbetarna ingen vinst alls självklart ska dom ha rätt till bra löner sen är det ju så att en vild strejk är olaglig men visst har man ändå förståelse för den/Micke

Anonym sa...

Måste vara efterlängtat med en borgerlig regering trots allt, skönt att få extra semester och skylla på regeringen.
Moget och anvarsfullt, vänsterns anda!
800kr mer i månaden - skambud! Lyxstrejkare!

Anonym sa...

Arbetare skall inte ha någon del av vinsterna om man inte avatalar om det. Att kräva en del av vinsten med facit i hand är patetiskt. Då är risken redan tagen av någon annan, och pengarna tillhör dom!

Att ha en rörlig del av lönen som står i proportion till vinsten är något jag ser positivt på, men då ska man ju naturligtvis också få låg lön när det går dåligt. Man kan inte både äta kakan och ha den kvar. Hoppas de alla sparkas och ersätts med vettigare anställda.

Varför ska gruvarbetare få 4000 kronor mer än någon annan. Solidaritet? Nej, egoism och maktmissbruk!

Anonym sa...

Jag jobbar i en gruva men inte åt LKAB utan åt näst största gruvföretaget i sverge. Och dom som pratar om Lyxstrejkare skulle nog få prova på att vara 1200 meter nere i jorden 8 timmar per dag. Kan lova att luften i Stockholm är frisk mot där nere..

Ola

Kerstin sa...

Ja heja gruvarbetarna!

Anonym sa...

Det handlar inte om hur frisk luften ar. Gruvarbetarna forsoker bara roffa at sig av andras pengar. Ska man ha en fast lon far man finna sig i att man inte far del av vinsterna, och aven finna sig att man kanske far sparken nar det gar daligt.

En mer rorlig lon skulle vara battre for alla. Da far man hog lon nar det gar bra, och minskar risken att fa sparken nar det gar samre. Men det kravs ju att man bara kan lara vanligt folk att spara undan lite till samre tider...

Anonym sa...

fan va nice !

Äntligen några som säger ifrån, hoppas strejken sprider sig till hela landet inom alla yrkesgrupper, jävla slavläner i det här landet.

mammamia sa...

Varför är det gruvarbetarna som ska anklagas för att roffa åt sig??
Vad i hel- är det LKAB:s Ledning håller på med???
Eller alla andra bolagsstyrelser och ledningar??
Åsså ska arbetarna få skiten??
Skärp till er för 17.

HEJA gruvarbetarna!!
Tur att det är lite "go" i någon i det här landet som f.ö är fullt av fegisar och mesproppar..

Anonym sa...

Som tidigare sagts, läge att sparka de otacksamma som strejkar och ersätta dem med vettigt folk, kan man inte hitta såna bör anläggningen läggas ner.

mammamia sa...

Och apropå vettigt folk så kan man slänga in alla fega anonyma skribenter i någon mörk LKAB gruva..
Moahaha

Anonym sa...

Företaget lämnade förhandlingsbordet inte facket dom riktiga roffarna är ju regeringen som säljer ut allas egendom dom statliga företagen en kommentar till finns få länder i europa som företagen så lätt kan sparka som i sverige t.o.m. när dom gå med vinst det är dryga böter på sånt i andra länder att lägga ner när företaget går med vinst bara för att vinsten inte är tillräcklig och aktiägarna inte få sina utdelningar snacka om roffare att kalla hårt arbetande människor för roffare gör mig hederligt förebannad precis som gruvarbeterna är nu! med all rätt!!/Micke

Anonym sa...

stridsviljan är stark hos gruvarbetarna. LKAB är ett av världens mest lönsamma företag. Dagens Arbete har tidigare visat att vinsten per anställd i LKAB är nästan två miljoner kronor. Samtidigt som kassakistan växt har löneökningar och pensionsvillkor varit frikostiga för företagsledningen. Något som upprör gruvarbetarna.

Vid förra årets lokala löneförhandling tvingades LKAB:s vd Martin Ivert åka upp till Kiruna stadshus och närvara på ett av gruvfackets medlemsmöten. Den gången låg det centrala avtalet på 2,3 procent. Till slut lyckades gruvarbetarna förhandla till sig 4,7 procent i lokala lönepåslag.

Inte undra på att det mullrar i urberget. Högkonjunkturen visar inga tecken på att mattas. Världen skriker efter järnmalm. Med den vetskapen i ryggen fnyser gruvarbetarna åt LKAB:s bud på 3,4 procent.
från dagensarbete.se

Anonym sa...

Klart man kan slänga in de som är anonyma i sina inlägg i en mörk gruva nånstans. Det är väl det starkaste du kan komma på mammamia? För när det kommer till riktigt allvarlig kriminalitet, våldtäktsmän, mördare, rån osv vill du väl ge dessa nobelpriset kan jag tro? Såna som dig brukar vilja det.

Jag börjar ställa mig frågan om det inte är dags att dela upp landet i olika regioner där politisk åsikt avgör vart man ska befinna sig, på det viset skulle ni slippa ha åsiktsavvikare ibland er socialister, då skulle ni väl trivas?

Göta sa...

Jag häpnar... över all indignation över gruvstrejken. Anonym skriver om "risktagande" -några gruvisar stryker med varje år, men det är väl inte den sortens risktagande du åsyftar? 4000 mer än nån annan? Mer än vem då? Ska gruvisarna hålla truten av solidaritet med andra lågavlönade grupper? Det är ju bara så glädjande och uppfriskande att se, att det finns några som tror på att dom kan förändra sin situation tillsammans. Själva. Omoraliskt och egoistiskat är det att plocka ut miljoner i aktieutdelning och direktörslöner, så var kommer all denna indignation ifrån?

mammamia sa...

Nej det är inte det starkaste jag kan komma på,men varför vara så FEG?

Och vad vet du vad jag tycker om riktigt kriminella?
Först är du feg,sen är du oförskämd och lägger "ord i min mun" som jag själv aldrig skulle uttala..
LÄS dagens upplaga av nät Expressen om mobbning på nätet!!
Och sluta snacka skit på nätet,bakom anonymitetens mask..

Elisabet sa...

Tomas, jag brukar alltid tycka att du har sunda åsikter, men raderna om undersköterskornas arbete gjorde ont.
Min mamma ... är hon en sån .. "mata gamla kärringar .. torkar deras skit ... plocka upp henne ur sängen?"

Oj, vad det gjorde ont.

För mig vittnar det om en underlig människosyn.
Helt ärligt.

Elisabet.

Tomas Jonsson sa...

Elisabet: Det är personalpolitiken inom äldreomsorgen som har skapat denna "människosyn".

Mycket mindre personal innebär att de inte hinner göra mycket mer än det mest rudimentära.

Dessutom är andelen timanställda stort, vilket innebär hög omsättning på personal, vilket innebär att den personliga kontakten blir lidande. Det skapas inga eller väldigt svaga relationer.

Ibland gör verkligheten ont!

Själv anser jag det vara en sundare människosyn att värna om en god äldreomsorg än att några få redan rika pappersvändande kapitalister ska få ännu mer pengar på de fattigas bekostnad!

mammamia sa...

Jag har också jobbat med att "torka skit" och ta hand om gamla människor..
Jag känner mig inte på något sätt nedvärderad,jag vet att vi gjorde ett bra jobb på den tiden och jag tror att dagens "usk:are" också gör det,efter bästa förmåga..

Men jag FATTAR inte varför gruvarbetarna ska avstå en stor löneökning??
Hjälper det vårdbiträden och undersköterskor överhuvudtaget?

Och varför ska merparten av folket i det här landet vara så himla AVUNDSJUKA OCH MISSUNNSAMMA??
Önska gruvarbetarna lycka till istället och beundra deras mod!

Anonym sa...

mammamia är klok hon/Micke