tisdag 7 augusti 2007

Folkpartiets skola bevarar klasserna


Igår skrev jag några rader angående folkpartiets skolpolitik. Kerstin Berminge skrev en kommentar som genast fick mig att tänka på Blå Tågets "Staten och kapitalet"
Tänk om det är just utklassning av en massa barn (framför allt barn ur arbetarklassen eller till utslagna eller utsatta föräldrar) som är målsättningen - det kan man ju inte säga i så fall, istället måste man förstås låtsas att det handlar om något annat.
Kerstin Berminge
Det är i såna här lägen som jag kan ångra mitt yrkesval. Skolan är väldigt mycket en småborgerlig institution vars uppgift är att se till att alla ska veta sin plats i samhället.

Sossarna har väl försökt att ändra på det här, men motståndet är stort. Själva modellen med prov och betyg skapar en tröghet som bevarar klasskillnader och sorterar in barnen i olika fack. När barn och ungdomar från studieovana hem ska utbildas så krävs ofta mer träning och således mer resurser. Det är priset vi måste betala för ökad jämlikhet. Det är detta som folkpartiet kallar "flumskola".

Därför blir det också självklart att folkpartiet ropar på betyg och hårdare krav i skolan - för att inte riskera att behöva dela med sig av kapitalets överflöd till pöbeln från arbetarklassen.
Skolans uppgift är som sig bör att skola arbetskraften. Om kvastarna ska sopa bra får man inte slarva med skaften. Spärrar och kvoter och testprogram är ett system för att sålla agnarna från vetet och föra var och en till hans rätta fålla.
Leif Nylen
Folkpartiets skolpolitik är borgerlig klasspolitik. Det är något som vi måste akta oss för om vi vill ha ett mer jämlikt samhälle!

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Så det är därför du undervisar i en bruksort i mörkaste Småland, för att lära de stackars primitiva vildarna som inte vet bättre hur de skall föra sig i civilisationen som finns i Lund eller Uppsala.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Det gäller att inte tappa sugen. Visst är den borgerliga skolpolitiken, och främst den folkpartistiska, grymt konservativ och också populistisk. Det är därför det behövs folk kan visa på detta säväl i som utanför skolans väggar. Annars kan vi glömma ett mer rättvist och jämlikt samhälle. Kör hårt!

Pierre Edström sa...

Ja ibland baxnar man av vissa inlägg:

"Tänk om det är just utklassning av en massa barn (framför allt barn ur arbetarklassen eller till utslagna eller utsatta föräldrar) som är målsättningen - det kan man ju inte säga i så fall, istället måste man förstås låtsas att det handlar om något annat".

Tror ni att vi folkpartister är djur eller??

Tomas Jonsson sa...

Pierre: När inte det sunda förnuftet hittar andra förklaringar så undrar man faktiskt. Men du kanske har svaret på "varför"?!