tisdag 16 oktober 2007

Stopp för religiösa friskolor

Igår rapporterade media om att utbildningsministern och rottingmajoren Jan Björklund vill stoppa friskolor som inte undervisar utifrån en vetenskaplig grund. Det är positivt. Kanske det (enda och) bästa den borgerliga regeringen gjort.

Det finns religiösa friskolor där skapelseberättelsen och intelligent design presenteras som dagens sanning - helt på tvärs med vetenskapsvärlden.

Helst skulle jag vilja se ett totalt avskaffande av privata friskolor. Det kan knappast ligga i allmänhetens intresse att privata aktörer ska få profitera inom utbildningsväsendet på skattebetalarnas bekostnad.

Jag har själv arbetet för ett privat utbildningsföretag under ett år. Det positiva som jag bär med mig därifrån var att jag som lärare hade stort inflytande. Cheferna och ägarna hade ingen erfarenhet från skolans värld, utan de var entreprenörer. De arbetade lösningsfokuserat och därför var det lätt att påverka. Det var jag som var lärare och hade erfarenheten och kunskapen och den värdesattes.

Men ledningens okunskap bidrog också till kulturkrockar. Framför allt så räknades det pengar hela tiden och pratades om kontrakt och vi hade säljare som åkte runt till företag och myndigheter och krängde utbildningar.

Jag har också sett hur friskolor
startats upp på landsbygden där kommunen valt att lägga ner kommunala skolor. Och friskolorna har fått mer pengar än vad de kommunala fått. Friskolor har inte heller något tvång på sig att ta emot elever med särskilda behov.

Därför leder friskolor till en segregering där de kommunala skolorna för mindre pengar ska ta hand om de svåra eleverna. Medan friskolorna får mer pengar och elever som är studiemotiverade och högpresterande.

Nu återstår bara att se vad kristdemokraterna säger om Björklunds förslag.

Andra bloggar om: , , , , ,

6 kommentarer:

Björn Fridén sa...

att stoppa icke-vetenskapliga inslag i utbildningen visade sig ju vara att slå in öppna dörrar.

Kerstin sa...

Vad då Björn Fridén?
Menar du att allt i skolan är vetenskapligt?

Anonym sa...

Sanning eller inte - Utvecklingsläran enligt Darwin är en förklaringsmodell, understödd av olika sammanlagda hypoteser, observationer m.m. Någon "sanning" är det ju inte.


Apropå friskolor, undras när/var/hur behovet av dessa uppstod i Sverige? Inget av det var särskilt efterfrågat på 1960-talet och i t.ex. Finland är intresset för friskolor ljumt för att inte säga avslaget.

Anonym sa...

Religionen är Mänsklighetens största hot. Kolla in denna video som säger allt:
http://www.youtube.com/watch?v=y4mWiqkGy-Y

Anonym sa...

I Jesus namn.
Här är det mest lysande exemplet på varför Jesus kan hjälpa så många människor:

http://www.youtube.com/watch?v=qZO2u-jDNpQ

mammamia sa...

Det tråkiga med vetenskapen är att den också är en religion dvs en fråga om tro...

Jag tycker det är fel av skolorna att tuta i barnen att vetenskapen står för sanningen,när det inte stämmer.

Det var meningen att mina barn skulle gått i Waldorfskola,tyvärr hittade jag ingen sådan på en ort som jag ville bo på..