fredag 2 november 2007

Höstsolen strålar hopp i Högsby


Höstsolen var så stark som den bara kan vara i november. Passade på att ta med kameran till Högsby. Det är egentligen ett samhälle som jag vanligtvis bara åker igenom på väg mot framtiden. Men nu stannade jag till.


Emån rinner genom Högsby och parallellt löper en hög ås som gör att det finns många höjder och djupa dalar. En gammal stenbro som egentligen är alldeles för smal för dagens behov utgör riksväg 34 som korsar Emån i Högsby.


Högsby håller på att dö sotdöden. Överallt syns skylten "Till salu" och igenbommade skyltfönster vittnar om en tid då träindustrin var stor i Högsby kommun. Nu är det varuhuset Karlssons och utbildningscentret som möjligen skapat lite hopp. En förutsättning är också att järnvägstrafiken på Stångådalsbanan får fortsätta. Invid Emån hittar jag en fontän som ger lite glans när den stänker silver omkring sig.

Andra bloggar om: , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Far som kom från skogsbygderna talade alltid om "den rika Högsbybygden". Det har hänt lite sedan 1950-talet får jag förmoda... Högsby är ändå inte så tokigt jämfört med Ruda, Berga och de andra småsamhällena omkring Högsby.


Sist jag var där (i somras) fanns skyltarna mot Greta-Garbomuséet kvar, museet var däremot stängt. Har det klappat ihop helt?

Tomas Jonsson sa...

Med "Högsby" avsåg jag kommunen mer än tätorten. På 1950-talet var det nog stor skillnad mot idag. Situationen är likadan i många glesbygdskommuner.

De unga flyttar från kommunen för att plugga. De som blir kvar saknar utbildning men fick tidigare snabbt jobb inom industrierna.

Otroligt nog är arbetslösheten väldigt låg i Högsby kommun idag. Det beror troligen på att utflyttningen varit stor och att många Högsbybor arbetspendlar till industrier i Oskarshamn och Mönsterås.

Låg arbetslöshet ger skatteintäkter. Men stor utflyttning har bidragit till att den ekonomiska situationen är pressad och kommunen tvingats till kraftiga besparingar och nedläggningar av det offentliga.

Lasse Strömberg sa...

Om Karlssons varuhus är det som kan ge litet hopp åt Högsby så är det redan kört!
Jag har varit där, och mer deprimerande ställe finns inte!

Det måste finnas något annat hoppingivande i Högsby.

Jag gillar den nya rondellen! Fram för fler rondeller.

Tomas Jonsson sa...

Lasse: Tur att jag skrev "möjligen" kan ge hopp då!
;-)

"Det måste finnas något annat hoppingivande i Högsby." Jo det är nog alla eniga om. Men vad?

Fredrik sa...

Föreningslivet i byarna och i tätorten borde få den största guldstjärna som går att tillverka! Alla dessa ideella timmar som läggs ner då kommunen inte har råd med någon verksamhet.

I slutet på kristider brukar folket tillslut blir kreativa och kanske något gott kan födas även här...

Anonym sa...

Storgatan kunde ta över personbilstrafiken från riks-34:an så enbart lastbilarna fortsatte på Järnvägsgatan, vilken har en karaktär av förbifartsgata trots att den går igenom samhället. Hastigheten på Storgatan sätts till 30 km/h.


Det skulle ge förbifarande en känsla av att passera igenom ett "Main street". Kombinerat med parkeringsplatser längs med gatan som finns vid bl.a. gamla Konsum kan man även tänka sig det finns underlag för kaféer eller nån servering för förbifarande.

Endast om man kan få människor att upptäcka vilken säregen och fantastisk miljö som Storgatan faktiskt är, en urgammal landsväg som slingrar sig på en urgammal åsrygg över Emån, omgivet av mestadels äldre hus, kan gatan bli livligare igen.