måndag 24 december 2007

Funderingar i fullmånens sken på julaftons kväll


Fullmånen försöker gömma sig bakom molnen som svävar fort över himlen eftersom det blåser. Uppe till höger kan man ana polstjärnan som en vit prick.
- Var finns judarnas nyfödda kung? Vi har sett hans stjärna gå upp och kommer för att hylla honom.
/.../
Då kallade Herodes i hemlighet till sig stjärntydarna och förhörde sig noga om hur länge stjärnan hade varit synlig.

Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas.
Jag hörde dem säga på radion att det här är ett källfel. Det skedde aldrig någon skattskrivning vid den tiden.

För övrigt så såg jag någon tidning kommentera att Jesus var en otydlig chef eftersom han talade i gåtor hela tiden. Han gjorde också en allvarlig felrekrytering i Judas.

Som lärare brukar jag dock hävda att han hade den ultimata lärmiljön. Tolv elever och de arbetade tätt tillsammans hela tiden och befann sig ute i verkligheten.

Jesus kastade ut månglarna ur templet, men idag är det månglarna som kastar ut Jesus. Kommersialismen vet inga gränser. Man kan göra som Karl-Bertil Jonsson gjorde. Men överklassens allmosor förändrar inget i grunden.
Den rike inga plikter trycka, den arme ingen rätt man ger. Länge nog som myndlingar vi böjt oss, jämlikheten skall nu bli lag.
Kampen fortsätter! Vägra kommersiell jul. Se livets äkta värden! Det går inte att köpa sig lycka. Den som luras att köpa julkappar bidrar till att öka orättvisorna i samhället. Glöm inte bort att jämlikhet är målet. God fortsättning!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Nineve sa...

Källfel? Tror nog Lukas som skrivit både Lukasevangeliet och Apostlagärningarna, som träffat Paulus och många av lärjungarna personligen..möjligtvis även Jesus och Maria vet mer om det än radion:)

Nicke Grozdanovski sa...

tack för en bra artikel som vanligt-- God fortsättning kamrat

Ola sa...

Hur vet du Nineve att det Lukas skrivit inte redigerats av profitsugna påvar under kristedomens väg mot makt rikedom och ära?
Bibeln är ett fantasifoster av en grupp människor som kom att ta makten över världens största imperium, Romariket.

Nineve sa...

Det finns hur mycket vetenskaplig forsning somhelst kring Bibeln. Att texten inte förändrats eller redigerats om vet man genom att gämföra kopior från olika tider med den mycket stora mängd tidiga kopior som finns.

Bibeln är den antika skrift som rent vetenskapligt är mest tillförlitlig, vad gäller att den innehåller det den innehåller från början.

De skrevs av människor som menade sig ha ett uppdrag från Gud att oförvanskat berätta sanningen och de skrevs inom några få år eller årtionden efter de händelser de skildrar (medan det ännu fanns ögonvittnen i livet). De äldsta bevarade handskrifterna av ca femtusen, är bara några decennier yngre än originalen.

Jämför detta med t.ex.

Homeros stora verk Iliaden: Homeros skrev det troligen omkring år 800 f.Kr. men de äldsta handskrifterna är drygt 900 år yngre och endast i ett fåtal exemplar.