söndag 21 september 2008

Dagen efter ESF i Malmö


Så här dagen efter den stora ESF-demonstrationen så hittar man inte så mycket om den när man surfar runt på tidningarnas webbsidor. Det beror sannolikt på att de drygt tiotusen som deltog inte bråkade!? I stället hänger tidningarna kvar vid fredagens demonstration som, om jag förstått det rätt, inte ingick i ESF-programmet.


Palestina var väl representerat i det stora demonstrationståget på lördagen.


Vänsterpartiets partistyrelse fanns med. Bland annat Kalle Larsson deltog. Måste passa på att ge en eloge till vänsterpartiet i Malmö/Skåne som organiserat vänsterpartiets del. Det fanns gott om fanor. De som ledde talkörerna var mycket duktiga och jag är imponerad av att de orkade hela vägen.


Här är nåt okänt teveteam som rapporterar från demonstrationen. Notera fotografen som hade en cigarr i munnen hela tiden.


Stora delar av Malmö centrum var avstängt för biltrafik. Polisen höll en låg profil. Man anade dem hela tiden. Och vid torgen i centrum kantade de demonstrationståget som en mur. Det var väl också där som några kastade flaskor. Däremot så kunde man se polisen skymta en gata bort hela tiden. Ett stort antal piketbussar fyllda med poliser och vid några ställen syntes ett inte oansenligt antal ridande poliser avvakta.

Svensson har bloggat om detta. Timbrohögerns lakejer fokuserar som vanligt inte på de stora skeendena utan på de små avvikelserna.

När demonstrationståget avgick från Rosengård så fick man en ganska god överblick av de olika grupperna som deltog. Det var mest bara rött och på slutet alla möjliga färger bland de internationella grupperna. Men mitt i tåget så gick några hundra svartklädda och delvis maskerade demonstranter som såg betydligt yngre ut. Där fanns varken barnvagnar eller äldre.

Borgerliga Svenska Dagbladet fokuserar naturligtvisflaskkastningen. Bilden visar några svartklädda yngligar. För oss som kom en bit senare i tåget så märktes ingenting, mer än att det låg lite krossat glas vid hörnet av en pizzeria.


De internationella grupperna sist i tåget anlände till Pildammsparken vid sjutiden. Latinamerika var väl representerat.


Allra sist kommer den kubanska gruppen fram till Pildamsparken. Därmed har drygt tiotusen demonstranter nått målet.

- - - - -
För övrigt finns fler bilder på Ida Legnemarks blogg. Och mer om ESF hittar du hos Bloggvänstern.

Se även bildspel på SvD. Notera där vilka som fick flest bilder.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

6 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Det såg trevligt och fredligt ut på bilderna.

Dagens Nyheter hade ungefär en kvarts sida imorse om demonstrationen och drygt en sidas intervju med "Imperiet"-gubbarna Negri och Hardt. Den förra handlade rätt mycket om knäppgökarna som kastade grejor, men det framgick åtminstone klart att dessa bara var en liten grupp som inte var representativ för deltagarna i stort. Den andra artikeln berättade om N&H, men om själva EFS och dess aktiviteter har man inte fått veta så mycket.

Tyckte jag såg Borås-Fredrich och dito Ida i bakgrunden till Kalle Larsson förresten. En intressant tanke: Förr i tiden måste skumma SÄPO-agenter smyga omkring med kamera dold under rocken när det demonstrerades. Numera är var och varannan demonstrant försedd med kamera och blogg eller hemsida där bilderna läggs ut, och de stackars SÄPO-fotograferna har kanske blivit arbetslösa. Det räcker ju med att någon sitter hemma på kontoret och läser några hundra vänsterbloggar varje dag och tittar på bilderna och prickar av:

- ... jaha, där var Kalle Larsson, och Legnemarks ... men var sjutton är den där Tomas Jonsson, borde inte han vara där, han kanske har blivit sjuk eller så, vi kanske skulle kolla med honom så det inte är något allvarligt?

- (Säger medhjälparen:) Det är ju han som tagit bilderna, pucko! Då måste han ju ha varit där!

- Jaha, bra, jag blev lite orolig där faktiskt! Vi måste tänka på våra medmänniskor.

Tomas Jonsson sa...

Björn: Du verkar ha sett helt rätt. Fredrich och Ida har jag aldrig pratat med, men efter att ha kollat bilderna på deras bloggar lite noggrannare så nog sjutton är det de som syns på bilden bakom Kalle.

Det lustiga är att jag inte nånstans ser mig själv på någon blogg. Jag kanske skulle passa bra som spion och infiltratör eftersom jag verkar ha förmågan att verka i det osynliga...?

Hittade en blogg som fotat poliserna som stod som en mur utanför SEB: Dem fotade aldrig jag, däremot noterade jag dem och funderade på varför de stod där när vi passerade. Life of Avlo

Björn Nilsson sa...

Anledningen till att poliserna står där är i själva verket att man befarar att SEB kommer att presentera superdåliga siffror i morgon som gör att folk kommer att vilja storma bankkontoren för att rädda sina pengar. Och eftersom poliserna också har sina pengar på konton där vill de vara först i kön och ställer sig alltså där redan nu.

Jaha, antingen har du en osynlighetsmantel, eller också (men det är en hemsk tanke) är du en släkting till "det osynliga barnet". Var det Tove Jansson som skrev om den stackaren?

Anonym sa...

måndag morogn.

Polisen har anmält sina överordnade för att de inte fick ingripa "mera" under dessa kravaller.

Enligt svt-text så var det uppenbarligen kravallerr för det är det ord de väljer, ska ringa till dem nu men vet av erfarenhet att det är meningslöst.

Ack ja

Det osynliga barnet som mycket riktigt skrevs av Tove Janson blev osynligt för att ingen såg det eller pratade med det. HAr svårt att tro att det stämmer in på Tomas ;-).

Allt gott Pelle

Lasse Strömberg sa...

Vill bara meddela att Tomas KAN inte vara osynlig. Har han börjat prata är det stört omöjligt att få stopp på honom. :-)

Tomas Jonsson sa...

Åja Lasse: Jag vet en till där munnen går i ett...

Tack Pelle!

Och tack även Björn. Kapitalet äter gravlax på vår bekostnad.