söndag 14 september 2008

Dessa trafikanter ska inte vara på vägarna


Under två veckor vid skolstartern så har polisen i Kalmar län intensifierat sin trafikövervakning. Det borde polisen göra hela tiden!

Av 2660 blåskontroller togs 17 rattfyllerister och tre drograttfyllerister. Det innebär i runda slängar att en bil av hundra framförs av en påverkad person. Inga fartkameror i världen skulle hitta dessa omdömeslösa och fullständigt livsfarliga bilister.

20 mopeder som gick fortare än 75 km/h hittades. 311 fortkörare togs. 15 personer körde utan körkort. Två efterlysta hittades. Fem narkotikabrott uppdagades.

Själv blir jag galen på slarvet att inte använda blinkers. Det beteendet skulle jag vilja få bort. Och fortkörare som kör ruskigt fort och kör om trots skymd sikt.

Jag önskar att polisen alltid fanns på vägarna. Både med målade polisbilar för att genom sin synlighet skapa respekt i trafiken. Men jag önskar också civila polisbilar som kan komma åt ögontjänarna.

Klockan 13.00 på måndag justeras hastighetsgränsen på många svenska vägar. Här i Kalmar län innebär det att E22 kommer att få 100 km/h som högsta hastighet. Det är bra! Höga hastigheter är den absolut farligaste orsaken till allvarliga trafikolyckor. Kombinerades detta med en kraftfull trafikövervakning så är jag övertygad om att vi skulle närma oss nollvisionens mål. Trafikanter som bryter mot trafikreglerna ska inte vara på vägarna!

- - - - -
För övrigt ligger tidningen Nyheterna/Östran just nu riktigt pyrt till och jag är ytterst nära att säga upp min prenumeration. Jag ska ge dem någon dag till att övertyga mig att jag har fel.

Vänsterpartiet i Emmaboda bedriver härligt traditionellt kampanjarbete. Om alla arbetade i det lilla formatet så kan vi påverka det stora. Patrik Renfors har räknat på budgeten. Kaj Raving om jakt. Helena Duroj skriver om mjölken.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Att inte använda blinkers verkar vara vanligare ju längre norrut man kommer i Sverige. I Skåne blinkar de flesta hela tiden, om någon missar att blinka innan filbyte på motorvägen blir det ofta tutanden och vilda gester från andra bilister. I Mälardalen verkar det ok att strunta i att blinka inför filbyte på motorvägen och blinkers används nästan bara när man ska svänga.

Nicke Grozdanovski sa...

Det kostar att köra för fort det kan jag intyga.Blev 2000 kronor fattigare för två veckor sedan för att jag körde 59km i timmen på 50 väg. 100 meter längre fram efter poliskontrollen stod 70km skyltarna och skrattade gott åt mig. Surt var det men de går inte skylla på någon, men 2000 kr kan man ha roligare för

Tomas Jonsson sa...

Nicke: Själv satt jag i andra tankar när det blev 30 km/h. En kvinna med barn skulle gå över övergångsstället och jag bromsade in. När jag sen kom ytterligare en bit fram så stod en laserbeväpnad polis och smög bakom en syrénhäck. Det satte fart på pulsen och jag vaknade till och gladdes över de tusenlappar som jag sparade tack vare kvinnan och barnet på övergångsstället.

Kerstin sa...

En historia om en fyndig replik, berättad för mig idag av en bekant vars far var polis. Han hade stoppat en fortkörare som hävdade att han inte alls hade kört för fort, varpå polisen replikerade:
- Nej, men du flög extremt lågt.

Tomas Jonsson sa...

Kerstin: Vore jag polis så skulle jag samla roliga kommentarer i en liten bok. Misstänker att de får höra en hel del.

Som lärare har jag fått höra en hel del riktiga guldkorn. Jag har väl levererat ett och annat också...

Fredrik sa...

För ganska många år sedan åkte jag fast i Oskarshamn för att jag körde i centrum efter 10.00. Polisen hade själv parkerat som om han inte hade något att skramla med i kraniet. Jag förnekade inte att jag fysiskt kört efter 10.00 i centrum, men kommenterade att han parkerat olämpligt. Repliken lät inte vänta: "Kungens pojkar gör som dom vill"
Nog är det samt alltid...

Anonym sa...

Uppror är alltid rätt... utom i trafiken?

Tomas Jonsson sa...

Anonym: Ett riktigt uppror är att ta bilnycklarna och körkortet från dessa oansvarliga förare!