söndag 14 september 2008

Naturen dukar för skördefest som avslutning


Liljekonvalj. På våren signalerar de vita blommorna att det är konfirmation och skolavslutning. Några månader senare så är blommorna utbytta mot röda bär.


Kråkvicker. På sista versen, men ändå med en fläkt av sommarens minnen. Kråkvickern hittar man lite varstans.


Ett rovdjur väntar på sitt byte. Har man väl "lagt ut" nätet så är det sedan bara att invänta att något byte fastnar.


Så här ser fotografen ut när han med ett leende på läpparna jagar efter nya motiv att fånga in. För den som undrar så är detta en mobilbild. De övriga bilderna är tagna med kameran som jag håller i handen.

Min Fuji Finepix S9600 har snart tagit 10.000 bilder. På senaste tid har jag noterat att den inte riktigt vill autofokusera på macromotiv. Jag får ställa skärpan manuellt. Jag minns inte att det var så tidigare. Hur lång livslängd har egentligen en digitalkamera?

- - - - -
För övrigt rekommenderas Ali Esbati på SVT Opinion om regeringen i halvtid. Och Lasse har hittat ett gratis gym.

För övrigt noterade jag att reportern i Godmorgon Världen bad om ursäkt innan hon kallade Lars Stjernqvist för "högersosse". Sossar är säkert känsliga. Som vänsterpartist har man fått lära sig att tåla att bli kallad både det ena och det andra utan att nån ber om ursäkt.

Andra bloggar om: , , , , ,

7 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Fina bilder. Jag undrar om inte konvaljbilden hade blivit ännu starkare med rätt kraftig beskärning, så att i stort sett hela bakgrunden försvunnit och ännu mer fokus kommit på konstrasten mellan de röda bären och det gröna bladet?

Tomas Jonsson sa...

Tack Björn. Jag tyckte bakgrunden var fin, med solskenet och fler röda bär.

Jag kanske tar till mig ditt tips och lägger till den beskuren bland slumpbilderna, som syns i högerspalten.

Lasse Strömberg sa...

Hm...

Nä, jag tycker inte du har ett leende på läpparna på sista bilden.
Fast jag gillar kepsen, den är tuff!

Den sista bilden på spindeln borde ha avsevärt mindre skärpedjup. Den är för rörig. Plåta manuellt på största bländare så nära som möjligt.
Egentligen borde det vara förbjudet att sälja kameror med mindre ljusstyrka än 2,8.

En kamera, digital eller analog, ska hålla hur länge som helst! Min Leica som fortfarande funkar perfekt är 40 år gammal.
Jag har även en trave enögda spegelreflexer med åtskilliga år och exponeringar på nacken och de funkar fortfarande. Ju mindre elektronik i kamerorna, ju bättre!

Tomas Jonsson sa...

Lasse: Tack för tipset. 2,8 är största bländare på min kamera. Jag brukar använda ett automatiskt läge där exponeringstiden är kortast möjliga - då borde bländaren vara stor!?

Elektroniken brukar spöka i mina kameror. Jag har ju med dem i regn, dimma, minus och plus. Min förra kamera började tugga batterier. Den här har svårt med macrofokus.

Elisabet sa...

Jag säger som någon här ovanför ..,om detta var ett leende, hur är det då när herrn är på dåligt humör ..-))

Och konvaljebilden tycker jag är helt underbar.

Tomas Jonsson sa...

Bettan: Herrn är nästan aldrig på dåligt humör :-)

Elisabet sa...

Tomas: sicken tur ..-))