tisdag 16 september 2008

Och åren de gingo


Några slädar står staplade mot varandra. Åren utan användning har låtit rosten slå rot. Den här släden har jag haft på bild tidigare.


Handtaget till en gammal plog. Träet har farit illa av många års solsken och torka. Förmodligen väldigt många dagsverken har någon haft ett stadigt grepp i handtaget med ena handen och tömmarna till hästen eller oxen med den andra handen.


Närstudie på ytterligare en släde.

- - - - -
För övrigt demonstreras det mot FRA i Stockholm idag. Och Ove Nordström försöker förstå Carl Bildt.

Andra bloggar om: , , , ,

6 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Det är en säregen skönhet med gamla redskap som ligger ute och gradvis återgår till Moder Natur. Granarna i bakgrunden är väl rätt sena invandrare i Småland?

Angående att plöja med oxe respektive häst läste jag någon gång att det var bättre med hästar. De var nämligen klyftiga nog att stanna om plogbillen stötte på en stor sten. De mer korkade oxarna bara drog på, med följd att plogen kanske gick sönder mot stenen.

Nicke Grozdanovski sa...

Det är sånt här som får en att drömma bort till gamla tider då inte plattTV, skogsmaskiner, mobiltelefoner eller digital kameror fanns :-)

Tomas Jonsson sa...

Björn och Nicke: Som gammal romantiker så är jag svag för kulturhistorien.

Elisabet sa...

Vilka intressanta bilder och jag är precis lika gammaldags-romantisk som kamrat Tomas och tycker att bilderna blir till filmsekvenser, nästan.

Anonym sa...

Hej.

Fina bilder. Men Du har ett faktafel. Normalt när man plöjer med hästar så håller man plogen i båda händerna och tömen ligger över nacken. Tömmen används bara när man vänder på vändtegen.

Angående kommentaren om oxar. Medan man kan stressa en häst att slits ut sig så har oxar bara två hastigheter sakta och stillastående. När man hade harvat en halv dag eller så var oxarna trötta och vägrade gå längre utom hem.

Oxpartiet efter min far, plöjt med hästar har själv gjort.

Pelle

Tomas Jonsson sa...

Pelle: Tack för intressant och kul kommentar.