fredag 26 september 2008

Spekulationer äventyrar vår välfärd


Det kapitalistiska systemet håller på att rasa samman och världens regeringar pumpar in skattepengar för att städa upp efter profitörernas lekstuga.

I söndags skrev Nick Leeson på SvD Brännpunkt. Leeson blev känd 1995 i samband med att Barings Bank kollapsade på grund av spekulationer. Han orsakade förluster på 862 miljoner pund och ansågs personligen ansvarig för 100 miljoner pund. När han blev fri efter fängelsestraffet erbjöds han fem olika kreditkort.

På Brännpunkt konstaterar Nick Leeson att bankerna lånar ut pengar alldeles för vidlyftigt. Han straffades för sitt handlande. I konsekvens med det borde även dagens handlare straffas!

Oskarshamns kommun förvärvade aktier i Sydkraft för många år sedan som betalning för ett kraftverk. När kommunen 1997, 1999 och 2001 sålde dessa aktier gjorde man en reavinst på 1,8 miljarder kronor. Mitt förslag var att de skulle ta ut alla pengar i kontanter och lägga dem i ett rum i stadshuset. Men det gjorde de inte. Många miljoner "rullade bort i fallande aktiekurser efter att flygplan börjat flyga in i höghus i USA" konstaterade jag då. Idag fortsätter miljonrullningen. Vänsterpartiet har hela tiden protesterat mot spekulationerna.

Vem bär skulden när politikerna leker börshajar och spelar bort invånarnas pengar? Nick Leeson fick fängelse. Vad väntar ekonomicheferna i Oskarshamn? Vad har revisorerna sagt?

Bidragsfuskare jagas med blåslampa. Då är varenda skattekrona helig. Analogt med det väntar jag nu på att klåparna som spekulerat bort skattepengar rullas i tjära och fjädrar och får löpa gatlopp!

- - - - -
För övrigt är det märkligt att det ens diskuteras att avbryta presidentvalskampanjer i USA på grund av ekonomisk kris. Det är nu det är upp till bevis för att se vem som är handlingskraftig. I nuläget känns Obama mer seriöst ansvarstagande än McCain.

Jinge skriver om Swedbank. Björnbrum funderar över om republikanerna genomför den brända jordens taktik. Det uppenbara just nu, konstaterar Lasse är att aldrig lita på experter.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: