söndag 26 oktober 2008

Secken gäng, som typografen Lingon brukade säga

Stockkonservativa sverigedemokraterna, missnöjespartiet för avhoppade moralkakor från kristdemokraterna, vill begränsa människors frihet och beröva dem ansvaret ytterligare. Nu gör de som rottingmajoren skolminister Björklund och beskär friheten för eleverna i skolan. De vill införa ett förbud mot huvudbonader i skolan.

Primärt handlar förbudet naturligtvis om slöjor, även om diskussionen gällde kepsar. I förlängningen innebär det också att religionsfriheten begränsas eftersom accessoarer är starkt förbundet med religionen.

Att det hela är ett spel för galleriet är lätt att förstå. För de missar helt samtalet i klassrummet. Om elever och lärare pratar med varandra så behöver det aldrig bli något problem. Jag ser hellre att eleverna får lära sig att ta eget ansvar på demokratiska villkor i stället för att disciplineras in i ledet av lärare med rotting.

När mina högstadieelever i början på höstterminen frågar mig om de får ha keps på sig så brukar min retoriska fråga vara: "påverkar det din inlärning?". Det här fungerar alltid. Eleverna är förståndiga och konstaterar att keps är okej, mobil med tyst signal är okej, mp3-spelare under enskilt arbete är okej, men mp3-spelare under en genomgång är olämpligt eftersom de då kommer att missa viktig information.

Varför krångla till det och skapa klyftor mellan unga och vuxenvärlden? Snacka om att skapa problem. Secken gäng...

- - - - -
För övrigt kan ni trösta er med att det finns andra som orkar blogga oftare än jag, nu när höstens mörker tär på livskraften. Lasse konstaterar att hundar blivit människor. Jinge hörde Ekots lördagsintervju med Ahtisaari och noterade ungefär samma saker som jag. Nicke har fotat månen.

Andra bloggar om: , , , , ,

6 kommentarer:

Jonny sa...

Sverige saknar ju en levande konservativ idétradition. Möjligen kan Kristdemokraterna sägas ha varit genuint konservativa de första 15 åren. Idag är de i huvudsak liberala. SD vill kanske framstå som konservativa, men alla som är seriöst insatta i den konservativa idétraditionen tror jag bestämt vill ta avstånd från deras perverterade form av "konservatism". Exemplet med huvudbonader är ju bara ett exempel där dumheten slår igenom och där man egentligen inte är ute efter kepsarna utan olika slags religiösa huvudbonader. Sedan är jag medveten om att den seriösa konservatismen inte står högt i kurs i Sverige där konservativ används som skällsord. Konservatismens realistiska (inte negativa) människosyn och idéer om de små gemenskaperna och en stat som balanserar människans egoism tycker jag ska tas på allvar. SD är milsvidder därifrån.

Antiism sa...

Vilken häftig kommunistlärare du är. Låter ungarna lyssna på musik i MP3 spelaren så han slipper höra ditt kommunisttrams med förhärligande utav Gulagläger osv.

Tomas Jonsson sa...

Jonny: Låter rimligt.

Antiism: Din kommentar är rolig. Det slår aldrig fel. När man skriver om SD så dyker det alltid upp såna här kommentarer som i brist på argument i stället går till personangrepp. Det är fullt tillräckligt för att jag aldrig kan ta SD på allvar.

Anonym sa...

Även om jag aldrig skulle hålla med om innehållet i den ideologin så kan jag hålla med Jonny i sak.

Eftersom jag själv arbetar inom kyrkan så är det lite beklämmande att se hur SD använder den politiska arenan som plattform, även om de aldrig är aktiva i själva kyrkolivet.

Det är ändå mer beklämmande att det är som Tomas skriver att det finns en grupp som hittills varit KD men som jag tror till stor del kommer att gå till SD nästa val.

I en undersökning som vi (svenska kyrkan) gjorde för några år sedan visade det sig att de mest "kyrksamma" per andelar röster i valet var vänster-partister och KD;are. Det tycker jag är lite spännande men frågan är hur det ska tolkas.

Pelle

Tomas Jonsson sa...

Pelle: Respekten för människors lika värde och synen på flyktingar förenar kyrkan och vänsterpartiet. Visst är det spännande att vänsterpartisterna är "kyrksamma"...

Birgitta Axelsson Edström sa...

Så klart att vi är kyrksamma!