onsdag 3 december 2008

Skattebetalarna göder aktiegrisarna


Idag kan man läsa i tidningarna att guldregnet över aktieägarna sannolikt kommer att fortsätta nästa år. Hur är det ens möjligt!?
2008....147,4 miljarder
2007....142,3 miljarder
2006....115,3 miljarder
2005.....82,0 miljarder
2004.....64,8 miljarder
Utdelning i kronor från Värdepapperscentralen
Hur kan det komma sig att Ford och GM nu vill sälja Volvo och Saab med motiveringen att de snabbt behöver kapital, samtidigt som guldet regnar över företagens ägare? Eller snarare varför bedriver profitörerna en kortsiktig kvartalsekonomi där inget samlas i ladorna för de dåliga åren?

Nu börjar det pratas om att staten ska gå in och stötta näringslivet i krisen. Vi får alla gemensamt betala a-kassor, utbildning och omställning för alla de tusentals som får sparken i krisens spår.

Aktieägarna går det knappast någon nöd på. De sitter och jäser alldeles dästa av gravlax och gåslever och smörjer kråset av förväntning inför nästa års fest. Kapitalism är en dyr ideologi för alla oss fattiga!

- - - - -
För övrigt skriver Helena om en romsk hjältinna. Lasse visar upp fyra idioter (är huvudet dumt får kroppen lida). En blogg från vänster skriver om nazisternas hat.

Andra bloggar om: , , , ,

4 kommentarer:

Kerstin sa...

Men Thomas, du vet väl att de rika inte är något bekymmer. De har ju egna pengar och ligger inte oss andra till last - eller hur det nu är :-(1

Dessutom har Gud, eller den osynliga handen, vilket väl torde vara samma sak, gett dem deras rikedomar och därför är dessa rikedomar heliga och får inte täras på. Ingenting är så heligt som rikde.. förlåt, egendom (de rikas egendom alltså), för som sagt, den har ju erhållits på grund av högre makter.

Tomas Jonsson sa...

Jo... Kerstin. Jag har nog missuppfattat...

Heja Alliansen som alienerar fattiga från rika.

Lasse Strömberg sa...

Aktiegrisar? Gödda?

Gris som gris, nu är det snart jul och jag vet en bra slaktare.

Anonym sa...

Kerstin, Jag erkänner gärna att det Du säger är en sanning historiskt, men jag blir ledsen om det är din bild av Svenksa kyrkan idag. Har varit engagerad där i många år och frivilligt med i stadsmission och diakoni.

Jag vet hur mycket vi gör när
inte damhälllet ställer upp.

(Och för all del, det vi borde göra som vi inte gör.)

Allt Gott / Pelle

PS. Var inne på din blogg, den var BRA!