torsdag 22 januari 2009

För frisk för sjukersättning men för sjuk för a-kassa

När man hör historierna om sjukförsäkringens funktion idag så framstår plötsligt Yngve Gamlin som en trovärdig samhällsskildrare. Det horribla har blivit mer regel än undantag med borgerlig regering.

Idag berättar Ekot om en snickare som fick en ny höftled i november och som nu efter åtta veckor inte betraktas som oförmögen att ta arbete. Därför får han inte någon sjukersättning.

Den 63-årige mannen behöver hjälp med att knyta skorna och bli skjutsad till Arbetsförmedlingen för att på kryckor stappla in och anmäla sig som arbetssökande. Samtidigt görs en anmälan till a-kassan. Men han lär inte få någon a-kassa eftersom han inte är arbetsför.

Så fungerar samhället med det nya "arbetarpartiet" vid makten. Vad regeringen har tänkt sig att den här mannen och andra i hans situation ska leva av vore spännande att få veta.

- - - - -
För övrigt har Lasse hittat en möjlighet för sjuka som ingen vill veta av. Kjell Hanseklint undrar om fackpamparna är på pickalurven då avtalen förmuleras. Hanna Löfqvist har hört ett radioprogram om jordens feber.

Andra bloggar om: , , , , ,

6 kommentarer:

Claes sa...

Man bli besviken när man läser om behandlingen av Snickaren Nils Lassas Petersson från Siljansnäs.
Själv är jag jämnårig med Nils och har haft tre svåra ögonoperationer och är inte längre förmögen att arbeta inom mitt verkstadsmekaniska yrke. Jag lever för närvarande på försörjningsstöd från Socialen men har ansökt om Sjukersättning. Hela systemet är i en enda röra speciellt som Försäkringskassan kommit med nya regler från den 1 januari 2009 där de som redan har sjukersättning fått möjlighet till arbete och ändå ha kvar sin sjukersättning!!!!

Tomas Jonsson sa...

Claes: Tack för din kommentar.

Det är oschysst att personer i din ålder, som på grund av sjukdom inte längre klarar att arbeta med det som varit ens profession hela livet, ska hänvisas till socialbidrag. Det är ett hån som visar på ett förakt för människor. Är det tacken för alla år!?

Lasse Strömberg sa...

Vad regeringen tänkt sig? Jamen, Tomas svaret på den frågan är väl självklart: lägre skatter för de som tjänar mest! Vad han ska leva av struntar den nya arbetarregerigen i!Så enkelt är det!

Pelle sa...

Detta är verkligen skrämmande och djupt omarliskt. Innan jag hamnade i kyrkan har jag jobbatrt många år på industri, och den skatt vi då betalade var en garanti och försäkring för framtiden. Vivisste att de flesta av oss inte skulle orka till pensionen. Detta var en mycket vanlig inställning och nu har man behållit premien men behållit pengarna som skulle skydda oss.

Försäkringar har blivit bidrag och därmed fult!

Jag hoppas verkligen att jag kan få kyrkan att reagera, vilket redan händer i och för sig, på detta ovärdiga sätt att behandla människor.

Med ilska :-(

Tomas Jonsson sa...

Tack Pelle. Jag håller på dig!

Moschi sa...

På måndag ska jag ta mina kryckor under armarna o bli skjutsad av min man till arbförm för arblivsintroduktion. Jag har ansökt o varaktig sjukersättning pga kroniska nervsmärtor. Jag har svart på vitt att jag inte klarar av ngt som helst arbete öht, men det går inte FK med på!! Jag lever med ständig smärta o klarar knappt av min vardag samt fick bröstcancer för ett år sen och efter att de senaste månaderna ha slitit m pappersarbete, utredningar, läkarundersökningar osv så har jag fått en depression o är helt knäckt. Jag har en handläggare på FK som skrattar i telefonen när hon rabblar de regler som svenska riksdagen beslutat o säger att "så blir det när ni röstat fram blå regering!"
Det är skit, jag är trött o fullkomligt utsliten av denna cirkus med FK...men det är väl det de förväntar sig, så att man inte orkar kämpa emot!!
Mvh
Pillan