lördag 9 maj 2009

Delikatess i Mönsterås när HVB-hem startade

Radions ekoredaktion fortsätter sin granskning av HVB-hemmet i Mönsterås där missförhållanden för ett år sedan urartade i att en ung flicka tog sitt liv.

Nu kommer det fram att dåvarande chefen för Individ- och Familjeomsorgen, ifo, var kritiskt mot att Carl Bobergsgården skulle starta år 2001. Oron handlade om att verksamheten var för bred. Både flickor och pojkar, stor variation i åldrar och akuta och långvariga placeringar på hemmet.

Socialnämnden var oenig till att ge klartecken. Men centermajoriteten biföll beslutet. Moderaterna lär ha fått igenom ett tilläggsyrkande som gick ut på att socialnämnden ställer sig positiv till Carl Bobergsgårdens verksamhet.

Den moderata ledamoten i socialnämnden är ordförande för moderaterna i Mönsterås. Vice ordförande för moderaterna i Mönsterås driver Carl Bobergsgården. Blir intressant att se om kommunen råkat slarva bort det protokollet, eller om Ekot lyckats få tag i det...

Känns skönt att veta att vi i vänsterpartiet reserverade oss mot beslutet.

- - - - -
Se även Barometern, 2, 3, 4

Andra bloggar om: , , , , ,

5 kommentarer:

Marisol sa...

Tack för att du tar upp detta.
MVH/Marisol

Pelle sa...

Håller med föregående. Jag blir så ledsen (och heligt förbannad) när man ser en sådan här sak och hur gamlingarna kan ha det som visades på TV.

Många låtsas att vi har ett folkhem.

Men det var då det... om det ens har funnits?

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

Hej.
Tomas

Svårt att lägga politik i ett barns död och det tar bara fokus ifrån vad det eg handlar om. Saken är att ingen gör att endaste dugg för dom här barnen. Reservera sig mot beslutet är inte att se till så sånt här inte händer. Det är såklart inte ditt fel att det hänt utan vi är alla lika ansvariga.

Det här är ingen isolerad händelse dödligheten bland barnhems barn och lvu placerade barn är sky hög. Tar dom inte livet av sig tidigt. Så slutar dom inte vara barnhems barn när de som ungavuxna eller vuxna tar livet av sig.

Klart man ska vara kritisk när ett fel begåtts. Sen får gärna nästa blogg post handla om vad och hur problemet skall åtgärdas. För det finns massor med barn som far illa men inte är döda.... än.

Ta inte åt dig personligt utan vi ska skämmas allihopa för att inget gjorts och inget görs. Åtminstone tills vi börjat göra något för de här barnen.

Mvh
Jonas

Tomas Jonsson sa...

Jonas: Jag delar helt din uppfattning. HVB- och LVU-hem är inte min starka sida. Därför har jag ingen uppfattning kring vilken behandlingsform som är mest framgångsrik.

m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...

du kanske förstår bättre om du läser inlägget det blev av det.
Det är ingen som kan en rätt skrämmande insikt. Men för den delen kan man inte låta dom här barnen få fortsätta dö. För att man inte kan.

Alla hem har fått anmärkningar 309 av 400 allvarlig kritik. Jag gissar att du kan de här bättre än dom som har hand om det nu. Om du så är halt o lytt.

Var skulle du vilja "behandla" ett eget barn? Tillsammans med andra ungdoms brottslingar? Så dom får lära sig mer bus? Prova nya droger bygga upp ett kontakt nät med negativ påverkan.

Efter att ha läst den här är det svårt att fortsätta gå omkring med skygglappar.

http://www.glod.se/t/Article____16485.aspx