torsdag 7 maj 2009

Drevet går mot HVB-hem i Mönsterås

Idag rapporterade Ekot om ett fall där en trettonårig flicka som omhändertagits av myndigheterna tog sitt liv. Misstankar finns att flickan misshandlats och utnyttjats sexuellt innan självmordet. SR, SR Kalmar, DN, SvD, Barometern.

Det finns bara förlorare i sådana här händelser. Mamman och systern, skolkamraterna, de andra ungdomarna på hemmet och hemmets personal.

Ungdomarnas hemkommuner köper platserna på det här privata HVB-hemmet i Mönsterås. Kommunerna köper också utbildningsplatser av skolan i Mönsterås kommun. Därför minns jag mycket väl när ryktet började gå om den tragiska händelsen för ett år sedan. Det skapade oro.
Mamman, som hade ensam vårdnad, är funktionshindrad efter en trafikolycka och socialtjänsten tyckte att hon inte kunde ta hand om sina barn. Nu ifrågasätter hon hur socialtjänsten och personalen på vårdhemmet tog hand om hennes dotter.
Ur Ekots reportage
Mammans fråga är högst berättigad. Särskilt med facit i hand. Media brukar vara glada över att kunna fördjupa sig i vårdhem där det gått fel. Lite för ofta verkar det handla om glada amatörer som utifrån någon behandlingsmetod byggt upp verksamheten och sedan håvar in skattepengar på sin verksamhet.

I media avslöjas att flickan misshandlats regelbundet av andra intagna och att tillsynen brustit och personalen inte gjort tillräckligt för att skydda flickan. Åtalen mot de misstänkta pojkarna på hemmet lades ner efter flickans självmord. Det är olyckligt idag, eftersom de idag hängs ut som misshandlare i media men inte är dömda för något.

Idag gissar jag att moderaten Curt-Rune Roos, som driver HVB-hemmet, har mobilen avstängd och gör vad han kan för att skydda sig mot drevet. Ingen har sympati för honom idag, efter att det avslöjats att han gick och la sig och sov utan att kontakta polisen när den trettonåriga flickan rymt från hemmet.

- - - - -
Andra bloggar om: , , , ,

4 kommentarer:

Jonny sa...

Ja, man blir dyster. Du sammanfattar väl ungefär vad man känner. Men är inte Roos moderat? Har han bytt parti?

Tomas Jonsson sa...

Tack Jonny. Har ändrat partibeteckningen, mindes fel. Har bara träffat honom vid nån utfrågning. Han är vice ordförande för M i Mönsterås.

Marisol sa...

Bra skrivet, tack för länkarna, hade svårt att hitta dem tills jag hittade din blogg.

Marisol sa...

Det är för jävligt, man ryser. I Debatt tog de upp detta med att unga flickor som mår dåligt hamnar på samma ställe som kriminella, och det var en chef där som sa att DET var bra för dem. Fy!!