lördag 23 maj 2009

Handlarna gnuggar händer inför studenten

Hur har vi hamnat i en situation där ett normalt studentfirande kostar femtontusen spänn? Jag förstår inte att precis alla traditioner ska kommersialiseras.

Jag tror skulden finns just i det kapitalistiska systemet. I takt med ökad konkurrens så måste den enskilda handlaren hitta varje tillfälle och möjlighet för att locka kunder och öka försäljningen. Någon kreativ handlare kom på att studenten går att marknadsföra.

Ingen förälder vill att deras barn ska få ett dåligt studentfirande. Därför blev det lyckosamt. Andra handlare har tagit efter. Andra föräldrar har sett möjligheten.

Studentskyltarna är ett bra exempel på detta. På min tid så var skyltarna hemmagjorda med ett foto fastlimmat och namnet skrivet med spretig handstil. Idag kan man köpa en komplett skylt från exempelvis fotoaffären för nån hundralapp.

I ekonomiska orostider så slår det här upphaussade studentfirandet extra hårt mot de studenter som har mindre bemedlade föräldrar. Risken är stor att de förköper sig och juni blir en fattig månad för dem, eftersom de naturligtvis vill att deras barn ska få lika fint studentfirande som alla andra.

Teveprogrammet Plus ger tips
på hur man kan få till ett billigt studentfirande.

- - - - -
GP, BT, Dagens Handel, Arbetarbladet, Folkbladet, SR.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: