torsdag 30 juli 2009

Några bilder från Oknö


För sjöfarare på väg in mot Mönsterås så står det en fyr längst ute vid lotsstugan på Oknö. Fyren visar vägen via en enslinje in från Kalmarsund.

Himlen var härligt dramatisk. Kanske det enda positiva med varannan-timmes-vädret som rått denna sommar, då lågtrycken vandrat över oss, från brittiska öarna, i en aldrig sinande ström. Bilderna är klickbara.


Hamnen vid Öknö norra ligger skyddad innanför några skär och en stadig brygga, byggd i sten, som även fungerar som pir. När nordosten ligger på så är det nog inte lika behagligt som den här eftermiddagen när jag tog dessa bilder.

Jag tyckte bilderna gjorde sig bättre i svart-vitt. Röda bojar, Y-bommar och kulörta plastbåtar må ursäkta - men som den bakåtsträvande romantiker jag är så kan jag aldrig förlikas med er. Jag har färgat bilderna något (nyans 49, mättnat 12).

- - - - -
Andra bloggar om: , , ,

3 kommentarer:

Jonny sa...

Mycket fint! Man hade planer på en riktig djuphamn där ute någonstans1903 med järnväg in till Köpingen, men köpmännen satte sig emot det, så det blev inget. Sedan fick man ju färjehamnen. Jag tror det var på 1960-talet.
Fyrarna var väl gasdrivna en gång i tiden. Inte idag får jag förmoda. Det finns ett par fina Oknösidor:
http://www.oknostugforening.com/
http://www.oknö.se/

Tomas Jonsson sa...

Tack för kommentaren. Särskilt länken till stugföreningens sida var bra. Där finns mycket historik och bilder för intresserade.

Tony sa...

Hej

Jag tar gärna i mot gamla bilder, vykort mm från oknö eller om ni har annnat som rör oknö. Helst det gamla för det nya vet man hur det ser ut till hemsidan.
MVH tony.landerman@telia.com