lördag 18 juli 2009

Oväder i Kalmar sund


Med revat storsegel och varken fock eller spinnaker hissad dundrade segelbåt efter segelbåt ner genom Kalmar sund i den friska nordosten i eftermiddags. Den här svenskflaggade röda S-30 var inget undantag. Färjestaden på Öland i bakgrunden.


En skrattmås stod på en sten och hukade i vinden på Svinö, vid Ölandsbrons fäste, där jag tog alla bilderna.


Då och då sköljde vågorna upp över stenen. Men skrattmåsen stod stadigt kvar och spanade ut mot Öland. När jag lämnade Kalmar så kom regnet och åskan.

- - - - -
Andra bloggar om: , , , ,

10 kommentarer:

Jinge sa...

Samma kamera som vanligt?

Du skulle lätt kunna tillgodogöra dig finesserna på en riktig DSLR som Nikon D90...

Tomas Jonsson sa...

Jo, Jinge. Det är samma kamera. Fotolasse pratar också D90, så den står på önskelistan.

Jinge sa...

Ja grejen är att du kan köra den helt manuellt i olika varianter så du t.ex. bara låter slutartiden skötas av kameran. Då lägger du skärpan där du vill när du fokuserar, så brukar jag göra. Framförallt då jag fotograferar ute, nu talar jag iofs om min gamla D70. Jag vet inte om jag ska köpa min D90 på måndag eller om jag ska vänta till mitten av augusti. Det är oklart eftersom jag oxo ska köpa ett extra teleobjektiv och lite annat.

Men är man fotointresserad och har talang så ska man definitivt använda en systemkamera, typ D90. Nu är ju Lasse och jag Nikonister, men talar du med en Canonist så får du höra hur underbar den kameran är... :-)

Jag gillar att fotografera fåglar, det är omöjligt utan en sådan kamera. Ser du en flygande bivråk på 100 meters avstånd, kommer din nuvarande kamera att ställa in skärpan rätt då? Nope, det klarar den inte när föremålet bara är en liten del på bildcellen. Därför fokuserar jag alltid manuellt när jag plåtar fåglar. I normalfallet så kör jag bländarinställningen manuellt oxo och låter kameran räkna ut slutartiden. I vissa fall gör jag tvärtom.

Nackdelen är förstås priset. En D90 kostar elva loppor med ett objektiv 18-105 mm, och på sikt vill man förstås ha ett hyfsat tele oxo och det kostar ytterligare 2 papp upp till hur mycket som helst.. :-)

Men du skulle definitivt tillgodogöra dig de ytterligare möjligheter du får med en sådan kamera.

Tomas Jonsson sa...

Intressant redovisning. Du sätter fingret på bristerna med min nuvarande kamera. Jag kan visserligen ställa skärpan manuellt - men enbart genom en digital sökare som inte är helt synkad med verkligheten. Där står en system i en helt egen klass och det är detta jag saknar allra mest!

Bilden på segelbåten ställde jag skärpan automatiskt först på båten, slog över till manuell skärpa så att den låstes, innan jag lutade mig ner och siktade in båten genom frälsarkransen.

Bländare och slutare kan jag ställa helt manuellt på min nuvarande kamera. Men med fast objektiv så är jag hänvisad till dess begränsningar. Fördelen med ex ett D90-paket är ju att det följer objektiv. När plånboken sedan tillåter så kan man byta ut dessa objektiv mot bättre.

Jinge sa...

Jag såg den fina båtbilden, ja den tar du utan en massa låsta skärpor med en DSLR.

Ja en riktig sökare är i alla lägen att föredra, dessutom finns det billiga telegluggar så jag får snart hälsa dig välkommen till klubben.. :-)

Med en sådan kamera så kollar du naturligtvis hur mycket oskärpa du vill ha på livbojen. Samma tid, och ett mer tillfredsställande resultat.

Jo du är dessutom så duktig att du på nolltid förbättrar dina bilder. Du har ju redan blicken för bilder och inte bara "kort"... :)

Tomas Jonsson sa...

Tack! :-)

Alma sa...

Ja, visst är det kul! Lite jobbigt bara att ta med kameran på festival...
Kul att höra, fortsätt med det vettja! :)

bloggare på icedaniel.se sa...

Det är då kameran ska med !

Pillis sa...

Hej Tomas!
Det känns som om jag antingen känner dig, eller att jag åtminstone borde veta vem du är... men jag känner inte igen din bild så kanske inte ändå. Jag bodde i Blomstermåla och Mönsterås i en massa år och mina föräldrar bor i Timmernabben. Jag läser din blogg då och då, den är bra. Du håller mig uppdaterad helt enkelt. Tack för det.
/

Tomas Jonsson sa...

Pillis: Tack för kommentar. Jag är inte från kommunen, utan flyttade hit 2002. Det är nog orsaken till att du inte känner igen mig.

Jag ska göra vad jag kan för att hålla dig uppdaterad om hembygden.