torsdag 11 mars 2010

Första och andra makan?


På Algutsboda kyrkogård hittade jag den här gravstenen. Förmodar att en kapten i inlandet inte har något med sjön att göra, utan att det är en militär grad. Den tredje hustrun var tjugoex år yngre än kaptenen, men dog ändå före honom. Det är lätt att undra om han var hård mot sina kvinnor? Nu vet vi var kapten ligger, men jag undrar var den första och andra makan ligger begravda och hur deras liv såg ut?

4 kommentarer:

Jonny sa...

Sjökapten Stiernström var gift första gången 1856 i New Orleans med Mary Anne Thompson, född 1840 i London, död 1858 genom
olyckshändelse på Mississippifloden. Gift andra gången 1860-07-19 i Algutsboda
socken med Brita Elisabet Carolina Jakobsson, född 1824-03-18 i Växjö, död 1863-02-25 i Algutsboda förs., dotter av bergmästaren Lars G. Jacobsson och Christina Helena Wiberg. Gift tredje gången 1867-02-01 i Algutsboda socken med Johanna Sofia Petersson, född 1843-07-
06 i Furuby förs., Kronobergs län, död 1890-01-19 i Algutsboda, dotter av korpralen
Peter Magnus Grann (el. Viktor) och Carolina Maria Jonsdotter.

Kapten Stiernström var av en adlig släkt som hade bott i på Ubbemåla i Algutsboda sedan 1700-talets början. En mycket intressant släkt.

Uppgifterna är hämtade från Elgenstiernas ättartavlor i nytryck.

Nicke Grozdanovski sa...

Tack Johnny. Intressanta fakta :-) Då vet vi mer om Sjökapten Stiernström och hans tre fruar. Sådant här är alltid spännande att få veta. Det är därför ett namn på en gravsten kittlar eftersom det för det mesta rymmer levnadsöden som är värda att minnas.

Elisabet sa...

Men gud, så intressant och vilken pärla denne Johnny är!

Tomas Jonsson sa...

Kunskapsnivån och den akademiska diton är god hos min läsekrets. Oavsett om de stavar med eller utan h.