tisdag 23 mars 2010

Vidvinklat på innebandyn


Den här bilden tog jag under Företagscupen i lördags i Mönsterås. Elva olika företag möttes i innebandy och gjorde upp om den åtråvärda titeln. Använder kitobjektivet som vidvinkelglugg. Den är inte så ljusstark utan jag får köra med lite längre tid vilket ger rörelseoskärpan som inte enbart gör bilden sämre!?


Jag satt och bläddrade i gamla årsböcker för att titta på hur sportbilderna såg ut för 30 år sedan, 35 år sedan och 40 år sedan. Sportfotograferingen har onekligen utvecklats. De gamla fotbollsbilderna från 60-talet såg ut att vara tagna med en vanlig 35 mm-glugg och det var knappast några närbilder. Idag ska man ju helst kunna klämma pormaskarna i photoshop.

2 kommentarer:

Kjell E sa...

Hej Tomas.
Det börjar suga i Ölandstarmen, inte minst när man såg din bild med slottsruinen i bakgrunden.

Tack för kommetaren.

Den bilden är jag faktiskt nöjd med själv också.
Har börjat använda Photoshop, väldigt elementärt än så länge.
Först tog jag hem ett månadsprov på SC 2, men när tiden gått ut köpte jag Elements 7, skilde 12000 kronor i pris.
Jag ska ju inte ge ut kolorerad veckopress, så det får klara sig.
Just bilden du kommenterade,konverterade jag till svartvitt, lyfte fram lågdagrarna, dämpade högdagrarna, sänkte kontrasten något och lade på lite skärpa, vilket bl.a. fick effekt i vågkammarna.
Några 1000 timmar i mörkrum med svartvitt, är en bra grund när man använder fotoshop.

Har du något bra tips om manual och hjälpreda för Photoshop?

Tomas Jonsson sa...

Själv har jag kanske tio timmar i mörkrum men några tusen timmar framför Photoshop Elements 2.0 som jag använt dagligen sedan jag köpte den 2003. I början använde jag bara autokorrigering och skärpa, men med åren så gör jag alltmer med bilderna. Men det handlar bara om nivåer, färger, ljus och skärpa. Jag ritar med lassot, laborerar med ludd för att få bra markeringar och justerar färger och ljus på olika sätt (Nivåer, kontrast/intensitet, nyans/mättnad, fyllnadsljus mm). Jag beskär och bearbetar bilderna på olika sätt beroende på om de ska till webb eller nån tidskrift eller tidning.

En sida som jag hittade för några år sedan är Bildbehandla.se som är enkel att följa. Men det förutsätter att man lärt sig att hitta i menyerna. Där brukar jag gå in ibland om jag vill göra nåt speciellt med bilden.

Jag har funderat på att skaffa en modernare variant av Photoshop. Jag skulle vilja ha den där smidiga kurvan. Men med lite pill så klarar jag ändå av det mesta i min gamla version.