måndag 20 september 2010

Klassklyftor rasismens bästa grogrund


Det finns mycket att studera och analysera efter gårdagens val och jag kan inte riktigt avhålla mig från en del reflektioner. Det ska direkt medges att de röd-gröna misslyckats med att föra ut sitt budskap på ett trovärdigt sätt.

Undersökningar visar att svenska folket vill ha en stark offentlig sektor (skola, vård, omsorg) men samtidigt röstar man på ett parti som för en politik som innebär att just den offentliga sektorn privatiseras och ska generera vinst till ägarna. Varje krona som tas ut i vinst hade med ett socialistiskt system gått direkt tillbaka till verksamheten.

Nu står vi inför ett osäkert parlamentariskt läge med ett nytt vågmästarparti – en situation med en minoritetsregering som kommer att skapa en osäker finansmarknad och risk för höjd ränta. Det kommer att gynna missnöjet ännu mer och det kommer att missgynna den majoritet av svenska folket som har mer i lån än i besparing.

Så några andra reflektioner från min utpost i Kalmar län:
  • Landstinget: Fortsatt röd majoritet där sd+alliansen är i minoritet. Det är ett gott betyg för att vi har höjt kvalitén på sjukvården och har en ekonomi i balans.
  • Landstinget: Vänsterpartiet förlorar båda sina mandat i Västervik och Hultsfred/Vimmerby. Men vi plockar tillbaka ett mandat i Nybro/Torsås/Emmaboda.
  • Riket: Skillnaden mellan de fattigaste och de rikaste i Sverige har ökat under regeringen Reinfeldt.
  • Riket: Reinfeldts politik har främst gynnat de tio procent av Sveriges befolkning som har mest pengar. Samtidigt har sjuka människor tvingats till arbetsförmedlingen. Och ersättningen till arbetslösa har sänkts.
  • Riket: Klassklyftor är den bästa grogrunden för rasism. Det beror på att rasisternas retorik går ut på att ställa svaga grupper mot varandra; "pensinärerna har det dåligt för att invandringen kostar för mycket".
  • Högsby har haft det risigt ekonomiskt länge. Stora besparingar har gjorts inom skolan och kulturen.
  • I Ruda i Högsby kommun kan man köpa en villa för hundrafemtiotusen kronor och nyligen lades ortens Konsumbutik ner. Så gott som samtliga gamla industrier i Ruda är nedlagda. Åker man genom Ruda får man känslan av en spökstad. I Ruda blev SD tredje största parti – större än moderaterna.
  • Fliseryd i Mönsterås kommun är i samma läge. Befolkningen där känner sig inte delaktiga i Mönsterås kommun. När befolkningen känner sig förfördelad så gror missnöjet som gynnar missnöjespartier.
  • Vänsterpartiet i Oskarshamn tappar 1310 röster och backar med 8,6 procentenheter efter att partiets starke man Bo Malm efter trettio års kämpande för de svagaste nu går i pension.
En spännande framtid väntar där vi befinner oss i ett helt nytt läge med två nästan jämnstora block och ett vågmästarparti där emellan. Det kommer helt klart att skapa problem för en alliansregering. På så vis kan de röd-grönas politik gynnas. Men det kommer att skapa en ekonomisk osäkerhet. Med en borgerlig politik så blir det de fattigaste som får bekosta denna osäkerhet, vilket kommer att öka klyftorna än mer framöver.

"500 kronor mer i plånboken per månad med moderaterna? Grattis, om 40 år har du sparat ihop till en magnetröntgen!", som en av mina Facebookvänner skrev.

2 kommentarer:

Elisabet sa...

Ja, varje krona går oavkortat tillbaka till verksamheten.

Fast det tror jag inte på.

I Piteå, där (s) haft makten i evigheters evighet, drogs 30 miljoner tillbaka från omsorgen, det var där man inte låste in, men "låste om" de dementa.

I Göteborg visar det sig att det myglas hejvilt bland socialistiska tjänstemän som tar emot mutor från byggföretag.

Nej, ursäkta mig Tomas, men jag har tappat tron på att röda politiker skulle ha ensamrätt på moral och solidaritet.

Tomas Jonsson sa...

Elisabet: Sossarnas stora misstag har varit att bolagisera kommunala delar, vilket minskat insyn och kontroll. Revisorerna har också allt för ofta varit okunniga och inte förstått när saker gått fel.