fredag 29 oktober 2010

Vindkraftverken vid Idhult

Mitt inne i skogen, långt från närmaste bebyggelse har nu åtta stycken vindkraftverk byggts väster om Ålem i Mönsterås kommun. När allt är klart och de är driftsatta runt årsskiftet så ska de leverera 16 MW, enligt Arise Windpower som äger kraftverken.


Åtta stycken Vestas 2,0 MW-vindkraftverk byggs intill en befintlig kraftverksledning. För drygt ett år sedan kunde vi läsa i tidningen att det fanns planer för en vindkraftpark i just det här området. Då fanns bygglov för tio verk och planer på 42. Fördelen är att det är ett stort område med långt till närmaste bebyggelse. Då pågick vindmätningar som Arise Windpower ville avvakta innan fortsatt projekt. Det beräknades då att en snurra som levererar 2,5 MW kostade ca 38 miljoner kronor att uppföra. Men när man hör vinden prassla i de gulnade eklöven så låter det som en lönsam investering.

1 kommentar:

Anonym sa...

Man kan tvivla lite på att det verkligen går att få lönsamhet när man bygger vindkraftverk mitt i höga smålandsskogen. Att det blåser tillräckligt alltså. För dom behöver ju ta in minst fyra miljoner om året för försåld ström om det ska bli tillräckligt till räntor o amorteringar när servicen på minst en halv miljon om året är betalt.
men om det går är det ett enormt genombrott för vindkraft i Sverige, för platser i skogen som Idhult med tillräckligt stort avstånd till bebyggelse finns det tusentals i Sverige.