måndag 20 juni 2011

Vernissage – Nuvarande retrospektiv

Mara Contardo, verksam konstnär i Blomstermåla med Chilenskt ursprung, höll vernissage i helgen i Hamnmagasinet i Mönsterås. Delvis består utställningen av hennes egna nytolkningar av hennes tidigare konst. Tillsammans med Maras konst så visar även hennes son, Pablo Ernesto González upp sin konst. Till viss del kan man ana ett genetiskt samband i verken av mor och son – men det är också mycket som skiljer.

De som var där som jag pratade med placerar Maras konst i facket expressionistisk, kubistisk och med visst inslag av popkonst. Det är abstrakt med mycket färg ofta med bladguld. Utställningen pågår till 2:e juli, måndag-fredag kl. 12-17, lördag-söndag kl. 11-18. Mara är en väldigt varm och snäll person som är spännande att lyssna till när hon berättar om sitt skapande. Nedanför ett intressant samtal om konst mellan Mara, konstkännaren Sigvard och Maras make Eduardo.

Sigvard berättade att han kände värme och bestämde sig direkt för att köpa tavlan i bakgrunden. Den skiljer sig från Maras övriga tavlor på utställningen. Sigvard tänkte inte lämna lokalen förrän han hade fått en röd klisterlapp uppsatt vid tavlan. "Känner man kärlek till en tavla så ska man köpa den direkt" konstaterade han bestämt!

"Flykten" (triptyk) av Mara Contardo. Teknik: Akryl/bladguld.

Pablo Ernesto González. Hans konstverk i bakgrunden visar Afrika – plågat av torka och miljöförstörelse. Det finns inget grönt på tavlan. Nilen är enda vattenkällan, symboliserad av en blå rinnande linje.

Pablo pratar med några besökare. Konstverket längst till höger målade han efter en resa till Chile. Flickan på tavlan träffade han där och hon följde med honom i tankarna hem.

Maras hemsida.
Pablos hemsida.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tavlan med afrika som heter "1990-talets kontinent, symboliserar även mer än torkan och miljö förstörelser, det mörka guldet, silvret och kopparn på tavlan symboliserar de områden där det finns blodsdiamanter, guld och koppar gruvor som omringas av blodsröda fyrkanter som symboliserar blodet hos de förtryckta för financeringen av vapen.det ljusa guldet o kopparn symboliserar utvecklingen. Den gravida kvinnan symboliserar hoppet och förbättring av den nya generationen. // Pablo.E González

Tomas Jonsson sa...

Tack för informationen och tack för visningen i lördags!

Anonym sa...

Mycket fint artikel och underbara bilder!! Tusen tack!
Mara

Tomas Jonsson sa...

Tack Mara! Det är intressant att höra dig berätta om din konst.

Anonym sa...

Mi Tia Mara Es Perfecta Esto Viene De Familia! Te Quiero Tia!

Tomas Jonsson sa...

Visst är det =)