torsdag 21 juli 2005

DNs ledarredaktion övertygade mig inte idag heller

Det är märkligt att man varje morgon måste börja med att ge Dagens Nyheters ledarredaktion en lektion i samhällskunskap...

"Sverige behöver fler företagare - det brukar till och med vänsterpartiet påpeka" börjar ledaren. Sedan frågar man sig om Lars Ohly räknar införetaget SRV bland entreprenörerna. Fullständigt irrelevant.

SRV visar det sig i ledaren, är ett bolag som ägs av ett flertal kommuner ihop och som konkurrerat ut andra företag.

För det första: Varför dra in vänsterpartiet? Vänsterpartiet är knappast känt för att vilja privatisera offentlig sektor!? Det borde vara känt för DNs ledarredaktion. För det andra anser jag det vara ett elakt påhopp på Ohly helt i stil med förra årets klappjakt på kommunister.

Sedan tittar jag något till höger på samma ledarsida och finner att DN pratat med sylt- och saftindustrin som konstaterar att svenskarna bara utgör fem procent av bärplockarna som plockar för industrierna.
"Utvecklingen är svårförklarlig, särskilt med tanke på att strövandet i skog och mark beskrivs som balsam för själen och att inkomster från just bärplockning till stor del är undantagna från beskattning."

DN undrar också om lönerna för höga, eller trygghetssystemen är för bra, eftersom chansen till extra inkomster ratas.

För det första. Jag som landsbygdsbo brukar själv plocka lingon och blåbär. Av detta rör jag ihop en underbar lingonsylt och bakar fantastiska blåbärspajer som jag bjuder mina kära på. Jag finns naturligtvis inte med bland de fem procenten, eftersom jag plockar för eget bruk.

För det andra. I pigdebatten hör man ofta borgarna hävda att om skatten sänks på pigjobben så kommer fler att sysselsättas inom denna näring. Dagens Nyheters exempel från bärskogen är ju i så fall ett utmärkt exempel på motsatsen!

Nej, ledarredaktionen på DN lyckades inte övertyga mig idag heller. Jag står fast i min socialistiska tro...

Inga kommentarer: