måndag 19 september 2005

Ekologisk produktion på miljövänligt sätt

Efter att ha ramlat på flera bloggar som beskriver en skepsis eller misstro gentemot ekologiska livsmedel så finner jag det angeläget att skriva några rader i ämnet (igen).

"Ekologiskt" handlar om hur varan har producerats. Det är strikt reglerat genom några olika organisationer (Bra Miljöval, KRAV, Svanen m fl). Det handlar om energiförbrukning, gödsel, skadedjursbekämpning, transporter med mera.

Det hela började med Rachel Carsons "Tyst vår" i början av 1960-talet. Det initierade miljörörelsen att ta fart. Myndigheterna insåg allvaret och regelverket skärptes. Så småningom ledde det fram till alternativa produktionsmetoder. Exempelvis används inget oorganiskt konstgödsel, utan endast organisk gödning.

Det förklarar varför britterna valt att kalla sina ekologiska varor för "organic" - som kanske stämmer bättre än den svenska beteckningen "ekologisk". Begreppet ekologi handlar ju trots allt om samspelet i naturen.

Konsum är bäst på ekologiska varor, tätt följt av ICA. De nya lågprisbutikerna satsar inte på ekologiska varor. Bland annat har vi arbetat hårt med att få ner fosfor-utsläppen. Fosfor bidrar till övergödning och algblomning. Men exempelvis Lidl säljer tvättmedel som inte är miljömärkt. Anmärkningsvärt är att det handlar om svenskproducerade tvättmedel för den tyska marknaden, som saknar Svanen-märkningen. Just tvättmedel med fosfor är en bidragande orsak till algblomning och övergödning.

Jag anser att det krävs differentierad matmoms för att kompensera för konsumenterna. Det är dyrare att odla giftfritt, men det är positivt för miljön - sånt ska premieras. Idag straffas man med högre priser.

Avslutningsvis så råder det en del missuppfattningar kring att ekologiska varor skulle vara bra för hälsan. Det finns ingen forskning som påvisar någon hälsoeffekt, mer än möjligen en placeboeffekt att man känner sig nyttigare och därför mår bättre...

Inga kommentarer: