onsdag 7 september 2005

Fetman ökar - feta människor är loosers

Vi blir allt fetare. Andelen kraftigt överviktiga människor har fördubblats sedan början av 1980-talet. Fetma leder till hjärt- och kärlsjukdomar som orsakar för tidig död.

Fetma blir också allt vanligare bland de yngsta. Barnfetman ökar i Sverige.

Förutom medicinska risker så skapar det många gånger sociala problem. Feta människor är mer missnöjda med sina kroppar än vad invalidiserade människor är. I samhället är också feta människor "loosers" - något som exempelvis tydliggörs i teves dokusåpor och talangtävligar.

Tyvärr så har vi själva stor skuld till övervikten. En jämförelse mellan 1990 och 2002 visar att vi ökat vår konsumtion av choklad och konfektyrvaror med 54% (från 11 kg till 17 kg per år), konditorivaror med 60%, läskedrycker med 75% (från 57 liter till 100 liter per år) och starköl med 52%

I början av 1980-talet var en av tre svenska män överviktig. 2003 var hälften av de svenska männen överviktiga.

För att komma till rätta med barnfetman har många svenska kommuner reglerat utbudet i caféerna på skolorna. Mer frukt och smörgåsar och minskat eller inget utbud av godis och läsk.

Men det räcker inte att minska godisätandet. Det krävs också mer motion - fler idrottslektioner och mindre stillasittande framför exempelvis datorer.

Tyvärr kommer svenskarnas livslängd att minska i framtiden. Dagens unga är den första generation som inte kommer att bli äldre än sina föräldrar.

Några källuppgifter från SCB
Inlägget som blev incitament till denna artikel

3 kommentarer:

Anonym sa...

Om du nu måste skriva att feta människor är förlorare, så skriv i alla fall rätt. Det stavas: losers.

Anonym sa...

Magra personer mår icke heller bra, de är även förlorare. De är inte ett dugg friskare och har icke bättre värden. Du får allt läsa på bättre!

Mvh mager

Anonym sa...

Usch vad hemskt att den nya ungdomen är den första generation som Inte kommer allt bli äldre än sina föräldrar.. Tänk om man hade tagit tag i detta problem redan på slutet av 80-talet när USA redan då hade en fettskräck. Jag tycker detta är ett hemskt samhällsproblem som ännu fler människor måste börja ta tag i.