torsdag 8 december 2005

Centern väcker verkningslös misstroendeomröstning

Just som jag läser en intervju med riksdagsmannen Agne Hansson (c) i tidningen, så hör jag på radion att centern vill ha en misstroendeomröstning nu. Det är ännu ett utspel från ett desperat centerparti som söker sin identitet.

Intervjun med Agne Hansson - som suttit i riksdagen i 24 år, men nu aviserat att han ska lämna riksdagen efter valet - handlar om samförstånd. Han säger till Nyheterna att han är trött på den nuvarande centerledningens konfrontationspolitik. Han hade hellre sett blocköverskridande politik.

Agne Hansson vill avvakta KU:s granskning innan man väcker frågan kring ett misstroende. Han säger att det behövs samarbete för att upprätta en krishantering. Därför finns ingen anledning att nu kräva avgångar. Det är aldrig fruktbart för samarbete kring viktiga frågor, säger Agne Hansson till Nyheterna.

Centernas gruppledare i riksdagen, Åsa Torstensson, säger till TT att hennes förhoppning är att kunna gå vidare med en misstroendeförklaring. Det är många som undrar varför inte någon ska ta ansvar för alla de brister som tusentals människor har drabbats av, säger hon.

För mig framkommer en bild av ett desperat centerparti. Centern och Kristdemokraterna måste vara de största förlorarna i den borgerliga alliansen. Kristdemokraterna löser det genom att komma med olika populistiska utspel. Maud Olofsson har på samma sätt gjort det ena utspelet efter det andra. Trogna väljare undrar vart partiet är på väg. Snedstegen visar sig exempelvis i energipolitiken. Kravet på en misstroendeomröstning nu är ett lika desperat identitetssökande, ett sätt att få uppmärksamhet.

Det krävs 35 namn för att väcka en misstroendeomröstning. Det kan säkert centern få ihop. Men det kommer att bli svårt att få ihop de 175 ledamöter som krävs för att fälla regeringen. De borgerliga partierna har tillsammans 158 mandat. Det kräv alltså att man lyckas locka med sig några vänsterpartister och miljöpartister i ett misstroende. SVT:s Aktuellt ringde igår runt till vänsterpartister och miljöpartister och endast en "kunde tänka sig" att rösta mot regeringen.

Inga kommentarer: