torsdag 22 december 2005

Dödsstraff garanterar billiga kinesiska leksaker

Grattis alla barn som på julafton öppnar paket tillverkade i världens största diktatur, eller som Lars Leijonborg beskrev landet ifråga, när han var där i somras: Det är varken rött eller gult, det är liberalt med en härlig tillväxt och ett flitigt folk.

Lars Ohly kallar sig inte längre kommunist och det är alla väldigt glada över – särskilt folkpartiet som inte tycker att kommunister är så bra – såvida de inte tillverkar billiga leksaker till svenska barn, för det är de duktiga på borta i Mittens rike.

3.400 människor avrättades förra året i Kina – det gläder säkert de svenska lågprisbutikerna. Fyra miljoner kineser deltog i något av de 74.000 uppror som genomfördes i Kina förra året. Bra att polisen är så effektiv att inget av upproren lyckades, för då hade leksakerna blivit dyra.

Bara inte Ohly kallar sig kommunist så är allt frid och fröjd, synd förstås för alla de döda.

5 kommentarer:

Bert sa...

Jag blir ofta lite 'anti' när det gäller alltför billiga produkter. När en trädgårdssoffa kostar 199:- på Rusta, då börjar man undra. Köpte faktist en för två år sedan. Den står utomhus hela året om och är totalt oförändrad. Ingen slitning kan skönjas. Så kvaliten var det inte något fel på den gången. Men Rusta fick säkert 110:- av de där kronorna. Frakt, material kostar väl en del.

Men vad fick stackarn som gjorde soffan?

(Alltså - det här måste jag ta upp på min blogg också.)

Jag fick dåligt samvete.

Elisabet sa...

Och vad tycke du att vi ska göra i stället, Tomas?
Helt avstå från all handel med Kina?
Och ... ?
Indien?
Ska vi ha en lista att gå efter?

Vem bestämmer urvalet?

Tomas Jonsson sa...

Framför allt är det villkoren för arbetarna som måste förbättras. Förbjud barnarbete, översyn av arbetstider och anställningstrygghet. Fackliga rättigheter och lönefrågor med mera. Ökad demokrati och medbestämmande (MBL).

Rättvisemärkt är det ultimata. Men varje steg mot dessa villkor är en förbättring. Som Bert påpekar, det blir inte många kronor över till arbetarna som tillverkat produkten.

Man kan önska konsumentmakt. Men samtidigt så saknas reella alternativ för låginkomsttagare: fylld kundkorg och julklappar eller avstå från något.

kas sa...

på vilket vis garanterar dödsstraff för knarklagning till barn barnarbete?

Vill bara liksom få höra hur du tänker.

Tar man livet av folk som vägrar jobba för 3 kr i timmen?

KAS

Tomas Jonsson sa...

Människor som vägrar arbeta för 3 kr/tim får sannolikt behålla livet. Men utan inkomst klarar de sig inte länge.

Återstår den grupp som i den situationen även utnyttjar sin av världsnationen stadgade yttrandefrihet till att protestera offentligt och försöka skapa opinion. Tror du de får behålla livet?