fredag 23 december 2005

Expressen är inte längre schyssta

Elisabeth Tarras-Wahlberg må vara monarkist, och det får hon väl vara, vi lever i ett relativt fritt land. Vad gäller monarkin håller jag inte med henne.

Men jag tycker att hon har skrivit en bra debattartikel i Dagens Nyheter idag. Inte särskilt häpnadsväckande - för hon skriver det vi alla redan misstänkt, nämligen att Expressens förre chefredaktör Joakim Berners devis att Expressen ska vara en schysst tidning inte längre gäller.

Det som är så bra, är att hon härmed visar att Expressens nuvarande chefredaktör Otto "Kolla aldrig ett smaskigt rykte" Sjöberg faktiskt ljög då han påstod att artikeln om Persbrant var en enskild olycka i arbetet.

Tarras-Wahlberg visar att det inte var en enskild olycka. Hon visar på att Expressen satt i system att inte längre granska makten. I stället har han och tidningen övergått till att agera med egna maktmetoder mot vanliga och ovanliga människor. Det vet Mikael Persbrant, kungabarnen och många andra kändisar.

Det är också något som P O Enquist och Anders Ehnmark noterat, nämligen att Otto Sjöberg värderar Expressens profitbegär högre än de journalistiska kvalitéerna.

Konkurrensen för att få arbeta på Expressen och andra medier är stor. Det är provanställningar, projektanställningar och vikariat som gäller för väldigt många av dessa. De som underkastar sig chefredaktören och medgörligt kryper omkring i trädgårdarna och fotograferar i fönstren hos folk får naturligtvis fortsatt arbete. Liksom de som godtyckligt broderar ut texten kring ett rykte. Värre går det sannolikt för de seriösa som inte vill sänka sig till skandaljournalistikens träskmarker.

Det medför att Expressen undergräver sig själva. Inget är säkert därför att det "stått i tidningen". Definitivt inte sant om det stått i Expressen. Det vet Mikael Persbrant och säkert även Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Ett exempel på kvällspressens ryktesspridning

Ögonblick i norr - Jag måste böja mig

5 kommentarer:

Anna sa...

Källkritik verkar inte vara något journalistiskt ideal på Expressen.. Vart ska detta sluta? God Jul på dig iallafall! :)

Tomas Jonsson sa...

Oh, vad kul att höra från dig!
God jul själv!

Nicke sa...

Ja jag är faktiskt otroligt less faktiskt på bägge de större blaskorna. De har gått till att vara någon sorts skallerpress, tyvärr.

Men trots det så surfar jag in på deras sidor, för att läsa nyheter. Ja, jag får väl försvara mig med att det är sportsidorna som jag brukar besöka..

Hursomhelst så har det skett en stor förändring de senaste åren, men tydligen säljer det, och det är väl det som räknas....

Meleagros sa...

Hej Tomas
Kul att äntligen ha hittat din blogg....
Inte för att jag direkt har letat. Däremot undrat vart du tagit vägen ... Nåväl, mitt fel också .. kan ju ha letat bättre.

Skall följa din blogg nu!

God fortsättning
Meleagros

Tomas Jonsson sa...

Meleagros - roligt! Då och då senaste året har jag varit inne och kollat vad du skriver (och pysslar med) - även om jag inte satt några avtryck efter mig då.

Det kanske roligaste är när man ser någon rubrik som engagerar, och när man klickar på den så är det en gammal webbekant som ligger bakom inlägget.