onsdag 28 december 2005

Med minnen tillbaka till vardagen


Julafton kl 13.14. Hunden och jag är ute och går. Runt huset finns flera ställen där unggranar växer. Bilspår ledde fram till små runda plättar här och var där det stått en gran, men nu bara återstod en liten stubbe. Vid ett ställe verkade grantjuvarna till och med haft picnic. Julen är tydligen traditionstyngd!Julafton kl 22.16. Julen är avkoppling - det är då man kan läsa och isolera sig från vardagen. Efter tips plockade jag med mig Torbjörn Flygts Underdog - en bok som jag köpte för flera år sedan, men som blivit stående i bokhyllan. (Jag var tidigare med i flera bokklubbar, men glömde alltid avbeställa och det här är en sån bok - köpt mot min vilja...). Återkommer till boken i ett annat inlägg. Den andra boken är Claes Hylingers Kvällarna på pärlan som hör julen till.

För husfridens skull så bor jag i ena änden av det gamla huset från 1800-talet. För husfridens skull bör man också undvika att diskutera politik... Kakelugnen måste eldas varje kväll - det drar kallt genom golvets ekplankor.Juldagen kl 08.46. När juldagsmorgon glimmar, jag vill till stallet gå... Frosten bildar vackra mönster i glasrutorna på verandan. Solen på väg upp över horisonten och kastar sitt sken i trädtopparna på andra sidan vägen.Annandag jul kl 21.40. Först plockade jag fram Flamman. Den ena av katterna blev lite tokig och började riva och bita i tidningen. När jag sedan tog fram Proletären så blev han helt galen - högg djupa hål genom tidningen. Proletären kan tydligen konsten att reta upp...28 december kl 10.47. Två mil mellan helg och vardag, mellan land och stad (eller vad nu vardagen är?). Riksväg 34 är snötäckt och utanför fönstret fortsätter det att snöa. Bilden är tagen strax söder om Ruda.

Det korta avståndet mellan arbete och rekreation inbjuder till rymningar då vardagens kalender så tillåter. Därför behöver aldrig helgen ta slut...

6 kommentarer:

Elisabet sa...

Tack!
Det är roligt att du är tillbaka och ännu roligare, - nästan - att få se fina bilder från julfirandet.
Att katterna river och biter i såväl Flamman som Proletären, det vittnar ju om katters höga intelligens ..,-) men det visste vi ju alla redan.
Sa jag välkommen tillbaka?
Inte?
Då gör jag det nu.

Bert sa...

På något sätt har du tydligen haft en lugn och fin jul också.

'Underdog'; märkligt att du inte heller har läst den, men har den i din bokhylla. Det är nämligen precis samma här. Mitt ex. ligger i 'olästa högen'. Vi kanske skulle kappläsa. :-)

Fast just nu håller jag på med en deckare. Vet ännu inte hur den är, verkar lite rörig, men jag är bara i början.

Vilken fin hund du har. Jag gillar verkligen hundar (fast jag är allergisk!) och hundar gillar mig. Men jag tar gärna lite 'obehag' och umgås med dem ändå. Inte alla hundar ger symptom. Av andra blir jag snuvig, och en del ger mig kliande prickar om de råkar slicka mig på t.ex. händerna.

Tomas Jonsson sa...

Elisabet: När det plötsligt uppenbaras några socialistiska tidningar som avslöjar att den dominerande borgerliga mediaapparaten sprider falsk propaganda, så är det förståeligt att katterna blir upprörda!

Bert: Jag har vissa böcker som jag läser om och läser om. Samtidigt har jag flera olästa böcker. Senaste fem åren, då jag pluggat, har jag knappt läst någon skönlitteratur alls. Förhoppningsvis börjar läslusten komma tillbaka.

Den här hunden är rolig. Den kommer från Kiruna och när brorsan skulle testa och börja träna honom, så ballade han ur - tvärvägrade. Han fick komma till Småland och bli sällskapshund och i början var han livrädd för allt, stod och gömde sig bakom dörrar och smög omkring. (Det är en åttondels varg i honom.) Men nu går det att sätta på honom sele och låta honom dra på cykel eller skidor. Han gillar mig skarpt, förmodligen för att jag skämmer bort honom med lite extra promenader och äventyr - fast när vi är ute i skogen på natten så är han fortfarande lite mörkrädd. (oops, får visst starta en hundblogg...)

Nicke sa...

:) Det är fler som har lite busiga katter. Våra två håller oss sysselsatta hela dagarna med sina små hyss. Nyss pratade jag med min sambo, och hon meddelade att katterna hade rivit ned barnens legoburk från hyllan....

Roligt att läsa att du har haft en fin och lugn julhelg också. Kände lite av lungnt utifrån dina bilder.
:)

Elisabet sa...

Jaha .., det är ju klart att det aldrig går att få sista ordet hos en politiker; alltid har dom nåt att täppa till ens näbb med ..,-((

Underdog, den gick som radioföljetong i Radio Malmöhus i fjol eller om det var i somras,kanske? Det hände att jag kunde lyssna lite från min utsiktspunkt i kassan.

Tomas Jonsson sa...

Nicke: Katterna är helt hopplösa! Halvårsgamla och med mycket bus. Men det är också mysigt när de kommer på natten och kryper upp i sängen och tränger upp sig i armhålan. Häromnatten vaknade jag av att den ena katten höll på att tvätta mig (deras tungor är som riktigt grovt sandpapper). Vid såna tillfällen kan man ursäkta rätt mycket av deras bus.

Elisabet: Jag kan väl inte ge dig rätt när du har fel? ;-)