tisdag 14 februari 2006

Ducka för Dick


USA:s vicepresident Dick Cheney vådasköt en jaktkamrat när de var ute och jagade fågel - utan jakttillstånd. Men är man vicepresident så gäller inte riktigt samma lagar som för vanliga simpla människor.

USA är kända för att sätta folk i fängelse och Cheney hade en jäkla tur att han själv har hjärtproblem och därför alltid har ett läkarteam med sig - ett läkarteam som nu kunde rycka in och rädda livet på den skadeskjutne advokaten. Cheney kommer undan med en varning.

Hade det varit någon annan som skjutit en människa så kan ni vara säkra på att det blivit ett mycket långt fängelsestraff. Och hade offret avlidit så kan det ha blivit livstid. Exempelvis våren 2001 dömdes en fjortonårig pojke till livstids fängelse, utan chans till frigivning, för mord. Han hade två år tidigare lekt med en sexårig flicka. Pojken demonstrerade brottningsgrepp, som han sett på teve, och det slutade så olyckligt att flickan dog. Men Cheney går fri. I Guds namn! Samma Guds namn som gav pojken livstids fängelse.

Dick Cheney är motståndare till strängare vapenlagar och därför blev han inbjuden till den amerikanska vapenlobbyn National Rifle Associations årsmöte 2004 där Cheney fick motta ett gevär i gåva.

Nu undrar jag vem som vill följa med Dick Cheney ut på nästa jakttur. Kan man hoppas på president George Bush!?

4 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

"Men Cheney går fri. I Guds namn!"

Är du säker på det?

Det som är säkert är att om vår svenske kung begår brott så kan han inte straffas. Men jag vet inte hur det ligger till med vicepresidenter och slikt folk i USA.

Tomas Jonsson sa...

Domstolarna dömer i Guds namn. Cheney kommer att ha en stor flock oskjutna advokater runt om sig som kommer att smula sönder åtalet till ett dammoln som blåser bort lika snabbt som en mediastorm.

Lasse Strömberg sa...

Jo, det kan du säkert ha rätt i. Ändå är det på något sätt bättre att någon ställs till svars och blir frikänd än ha såna som är befriade från möjlighet att dömas.

Fast kanske, kanske, kan den skjutne advokaten också ställa upp ett stor flock oskjutna advokater som så att säga verkar åt andra hållet.

Fast du får säkert rätt!

Tomas Jonsson sa...

Naturligtvis hoppas jag på rättegång. Dock är jag luttrad och tvivlar på att rättvisa skipas.