onsdag 3 maj 2006

Busenkelt deklarera i sista minuten

För andra året i rad deklarerade jag genom att skicka ett sms. När jag tittade på Akutellt igår kväll och de redovisade hur många som deklarerat över internet eller via sms så kom jag på det - jag hade glömt skicka in den.

För femton år sedan hade det inte gått. Innan den förenklade deklarationen kom så tog det flera timmar att traggla sig igenom kolumner och leta reda på kontrolluppgifter och räkna på resor. Sedan reducerades arbetet till ett kryss och en underskrift. Men fortfarande återstod att ta sig till skattemyndigheten och lämna blanketten.

Nu plockade jag fram deklararationsblanketten och mobilen, skrev mitt personnummer och underteckningskoden, skickade och några sekunder senare kom en bekräftelse. Total tidsåtgång: mindre än en minut! Ungefär 300.000 andra gjorde likadant.

Att jag var rädd
för restskatt, men kommer att få nästan en tusenlapp tillbaka gör ju inte saken sämre :-)

Nu väntar jag på den dag då man inte behöver göra nåt, om man accepterar skattemyndighetens beslut.

2 kommentarer:

bert sa...

Vem minns inte när pappa satt minst en hel kväll. Och dessutom hade hjälp av morbror, som sen fick hjälp av pappa. Det var långa sessioner, mycket papper, kvitton och funderingar.

Och deklarationsbyråer. Där satt pappa också och hjälpte till idéellt. Folk fick komma för att få hjälp.

Vilken skillnad!

gun mälberg sa...

varför lämnar vi alltid in deklarationen sista dagen? förr skulle den lämnas i februari, nu har vi ytterligare minst 2 månader på oss, ändå i sista minuten. jag har numera både dator, mobil och fast telenät men eftersom jag är en fegis sänder jag den med konversionell post, det känns tryggare, då vet jag att den inte är ute i rymden och far dessutom kan jag skylla på posten om den kommer bort. Gun.