fredag 12 maj 2006

Styra världen med mord och mutor

Låt mig göra en rå, enkel och korrekt sammanfattning. USA:s olika helveten har i 70 år byggts av de egna ledarna. De som vägrar att förstå det kan inte göra några som helst rimliga jämförelser mellan historiska skeden i världen från 1930-talet till idag.

Vilka personligheter
, organisationer och idéer har dominerat på den amerikanska sidan?

Den förste var president Harry Truman, under lång tid både religiös och politisk talesman för amerikanerna. Hans specialitet var att använda atombomber för att åstadkomma massmord på japaner. De stora amerikanska attackerna mot japanerna i Nagasaki och i Hiroshima 1945 drevs fram av honom.

Truman själv utfärdade en doktrin som gick ut på att hjälpa fria folk som kämpar mot väpnade minoriteter - särskilt om minoriteterna var socialister och fick ökat stöd genom demokratiska val.

När Hitler föll
intogs Tyskland av USA, Frankrike, Storbritannien och Sovjetunionen. De arma tyskarna som lidit genom kriget, tvingades nu leva under en blockad som innebar ännu mer svält och umbärande. Amerikanerna såg dock inte detta som nåt problem, utan deras rädsla gällde socialismen som var på frammarsch i Europa och världen.

Särskilt dåvarande utrikesminister George Marschall arbetade för att alla världens stater gemensamt skulle utplåna socialismen. Genom Marschallplanen bidrog USA med stora ekonomiska resurser till de länder som aktivt motarbetade socialistiska värderingar. Allt för frihetens kamp.

Eisenhowers tid
var nu inne. Hans tentakler sträckte sig över till indokina. Han var livrädd för att kommunisterna skulle vinna valet i ett enat Vietnam. Senare skrev han i sina memoarer att troligen skulle 80 procent av befolkningen ha röstat på kommunisterna.

I sann amerikansk anda har sedan USA fortsatt terrorisera omvärlden med sitt dödande. Efter Vietnam fick Chiles folk känna på den amerikanska friheten när Pinochet hjälptes till makten. Under 1980-talet dog många tusen civila människor efter amerikanska invasioner i Libanon och Panama. Under 1990-talet var det Saddam Hussein som var USAs fiende. Tio år senare lyckades man knipa honom. Däremellan hann man med att göra slut på på livet för några tusen i Kosovo. Och Afghanistan ska vi inte glömma. Och i Libyen släpps det bomber då och då.

Nu är det inte bara på den internationella arenan som amerikanerna terroriserat, dödat och spridit skräck. Den egna befolkningen har hållits under noggrann uppsikt. Bland annat tack vare generöst arbete av senator Joseph McCarthy. Vid ett tal i West Virginia presenterade han en lista med 205 personer som arbetade på amerikanska utrikesdepartementet och som var kommunister och därmed borde avskedas. En häxjakt inleddes mot dessa personer och alla andra som hade socialistiska sympatier.

* * *

Se den här texten
som ett svar. Ett svar på kräkmedlet Per Ahlmarks kolumn i Dagens Nyheter idag. Det är nästan samma ord, bara med detaljer utbytta. Men mitt innehåll är sant och presenterat på ädelt opartiskt manér.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ironi går alltid fram. Synd att DN inte inser grova övertramp i subjektivitet.

Precis som vänstern också måste inse att det gått generationer av Israeler som lagt sina bopålar i Palestina och också måste garanteras säkerhet.

Det behövs försonade ledargestalter på båda sidor av Nelson Mandela typ.

Men det är en döm att drömma om.

Tomas Jonsson sa...

Helt rätt tänkt. Försonande människor gör mig alltid tårögd - det känns så ädelt att kunna förlåta, inse sina egna brister och välja en förenande väg.