lördag 21 oktober 2006

Regeringen hindrar arbetare från studier

Nu kommer ännu ett förslag från regeringen som kommer att leda till ökad segregering i samhället. Nu ska inte längre arbetslivserfarenhet kunna användas för att vara behörig att studera på högskolan.

Utbildningsminister Lars Leijonborg vill ta bort 25:4 regeln som säger att den som fyllt 25 år, har minst fyra års arbetslivserfarenhet samt godkända betyg i svenska och engelska med ett bra högskoleprov ska vara behörig att söka till universitet och högskolor.

Detta kommer att förstärka skillnaderna i samhället. Den som är född i en mindre studievan familj, som har svårt att klara grundskola och gymnasium eller som råkar bo i en fattig kommun som inte satsar tillräckligt på skolan kommer därmed aldrig att få någon andra chans. Den som däremot kommer från en studievan bakgrund där föräldrarna har förmåga att stimulera barnets studier kommer att åka i gräddfilen in i universitetsvärlden.

Det här kommer att befästa klassamhället. Vi vet att högutbildade har högre inkomster, redan idag är överrepresenterade inom den akademiska världen och röstar borgerligt i större utsträckning.

Andra bloggar om: , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det slutar tyvärr inte bara där. Nu försvinner subventionerna för att bygga nya hyresrätter. Problemet är inte det egentligen, problemet är att antingen har man subventioner och allmännytta och då bygger man nya hyresrätter till att hyra för förmånligt pris, eller så avskaffar man det plus bruksvärdessystemet (som många borgare egentligen vill) och inför marknadsvärderingar. Man kan tycka vad man vill om det, pers. är jag inte så förtjust i det men det skulle ändå betyda att det fortsatte att byggas hyresrätter. Den som bygger hyresrätt nu måste ta minst 7-8000 i månaden med avskaffade byggsbventioner, vem/vilka har råd med det? Istället blir det att bara bostadsrätter och villor kommer att byggas. Förlorare? Tja, de gamla vanliga....

Nicke Grozdanovski sa...

"Sådan är kapitalismen, otack är den armes lön, de är de rikas paradis men ingen hör en fattigs bön"

Birgitta Axelsson Edström sa...

"Staten och kapitalet, dom sitter i samma båt..." Mer och mer tydligt blir det med den nya regeringen. Den förra var väl ingen hit i alla lägen den heller, men den här tar priset. Omvänd Robin Hood-politik på alla områden. Säga vad man vill, men den är ett föredöme när det gäller tydlighet!

Trist bara att vi inte lyckades hindra dem i tid. Må fyra år gå snabbt!!!