torsdag 22 februari 2007

Polisen: Är det verkligen bråttom?


Den som någon gång sett den amerikanska polisdokumentären Cops kan inte annat än förundras över hur polisen där på kort tid kan mobilisera stora resurser för att kasta sig över de misstänkta och sätta handfängsel på dem.

Skillnaden mot hur det var i Färjestaden på Öland i måndags eftermiddag kan knappast bli större. Den 21-årig sonen upptäckte två inbrottstjuvar som rotade omkring inne i familjens villa. Han lyckades hålla fast en av inbrottstjuvarna.

När killen andfådd och skärrad ringde polisen frågade de om det var bråttom. Det tar en kvart att åka från Kalmar över bron till Färjestaden. Men polisen dök inte upp förrän dagen efter.
Man har gjort bedömningen att tjuvarna försvinner och att det då blir ett så kallat prio två-fall. Polisen måste bedöma vilken skillnad det gör om jag skickar en bil just nu. Bedömningen i den här situationen är att det inte gör någon skillnad.
Polisens informationschef Ulf Karlsson i ölandsbladet
När jag läser sånt här så blir jag förbannad och undrar vad vi har för samhälle egentligen. Var finns tryggheten? Det här är fullständigt oacceptabelt.

Jag tror att alla riksdagspartier
inför valet lovade fler poliser. Borgarna brukar vara de främsta poliskramarna. Nu har de all möjlighet att öka tryggheten. Men samtidigt undrar jag över om det verkligen behövs fler poliser?

När polisen inte själva kan bedöma huruvida ett pågående inbrott är bråttom eller inte, hur kan vi då veta att de själva kan bedöma hur resurserna ska användas? I Kalmar län finns 1,5 poliser per tusen invånare. Det innebär att det borde finnas massor med poliser som skulle kunna vara i Färjestaden på kort tid en måndagseftermiddag. Förutsatt att larmet inte kommer under eftermiddagsfikat, eller?

Andra bloggar om: , , , , , ,

4 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Men Tomas, har du inte fattat någonting? Brogarna skäller ju svenska folket för att vara trygghetsnarkomaner som litar på att sämhället ska ta hand om dem. Det måste givetvis raseras så fort som möjligt, trygghet kostar ju skattepengar. Meningen är att tryggheten ska läggs ut på entreprenad. Vi får väl engagera ett eller annat vaktbolag som tar tjuvarna, då kan man minska antalet poliser och minska skatten.

Fredrik sa...

Detta leder till att man skaffar jaktlicens!
I Fågelfors jagades ett antal inbrottstjuvar hemmahörande i Virserum av viss härkomst med bil och hagelgevär.
De slängde cyklar och det de kommit över och sprang till skogs. Hoppas att de skaffar ett hederligt sätt att försörja sig istället.
Kan tänka mig att detta kan upprepas flera tillfällen. Men vad gör man när polisen inte finns inom 5 mils avstånd och i bästa fall kommer inom två dagar?
Vi närmar oss USA med stormsteg.

Tomas Jonsson sa...

Fredrik: Och du kastade snöboll på den unge stackars flyktingen Zlatan!?
;-)

Fredrik sa...

Vi ungdomar hade gjort upp om tid och plats samt vilka regler som gällde. Sedan hade vi ett hederligt snöbollskrig! Snacka om kreativitet och entreprenörskap.

Var man ohotad kommunmästare i kast med liten boll (60m åk 5) hade man respekt!
Respekt är något Zlatan behöver lära sig mer av...