tisdag 17 januari 2006

Brotten begås där det inte finns några poliser

Förra veckan bloggade jag om en kul artikel i Grönköpings veckoblad som i korthet gick ut på att polisen konstaterade att "brottslingarna har väldig tur eftersom de begår sina brott då polisstationen inte är bemannad".

Dagen efter min bloggning publicerade Östran/Nyheterna artikeln "Kommisarien dömer ut länets polisorganisation" (hittar den inte på nätet). Poliskommisarie Leif Larsson som arbetar med brottsförebyggande arbete inom polisen har där gjort en utredning om polisens organisation och förmåga att klara upp brott.

Larsson konstaterar att 40 procent av brottsligheten i Kalmar län begås där endast 14 procent av polisens resurser finns - nämligen någon annanstans än i de tre största centralorterna.

I Kalmar län finns 1,5 poliser per tusen invånare. Leif Larsson menar att fördelningen som är politiskt beslutad i dag är felaktig. Han föreslår att det räcker med 100 specialpoliser och att de övriga 234 poliserna borde vara närpoliser. För exempelvis Oskarshamn skulle det räcka till 26 poliser (en ofattbar siffra).

Brottsligheten i Mönsterås har fördubblats sedan 1996. Sedan några år finns ingen polis kvar. Så som Grönköpings Veckoblad konstaderade: Brottslingarna har en enorm tur som råkar begå sina brott när det inte finns några poliser i närheten.

Det lär finnas utlandssvenskar som hävdar att det räcker att prenumerera på Grönköpings Veckoblad för att kunna följa med vad som händer i Sverige. Det värsta är de verkar få rätt.

9 kommentarer:

Elisabet sa...

Ja, hemma i Malå begås det brott 20 meter från polisstationen, t.om. i samma hus.Handelsbanken rånas!
En typisk norrländsk kommentar på www.norran.se ang. detta var: "Hä va då ingen från Malå, då hade dom rånat systemet när det var en fredag!"

jinge sa...

Ja tänka sig vilken tur de har.. :)

Bert sa...

Släng ut experterna och sätt in lite vanligt folk i polisledningen.

Efter ett antal skrämmande helger här i Luleå i höstas (Nej, jag var inte i stan....!), så beslutade polisledningen här att man skulle låta fler poliser jobba på fredag- och lördagskvällarna/-nätterna. Och dessutom skulle de finnas ute på stan.

Sagt och gjort! Lugnet återställt med en schemaändring. Vad jag förstår har ingen behövt ta till övertid.

Tänk så genialiskt!

Tomas Jonsson sa...

Framför allt reagerar jag på att det faktiskt finns så många poliser. Förslaget om en polis per tusen invånare låter fantastiskt. Idag syns inte poliserna i mindre samhällen. "När katten är borta dansar råttorna på bordet, typ."

illmarig sa...

tja. HUr är det man gör för att kunna länka till gamla inlägg man skrivit?

Tomas Jonsson sa...

Annie: Gå in i Templates. Ta en av de befintliga länkarna (ex Google News) och byt ut url-adressen mot artikelns url-adress. (ex: http://illmarig.blogspot.com/2006/01/yes-yes-yes-nnu-en-som-har-skickat.html)
Glöm inte byta titeln på länken till artikelrubriken.

Allt som hör till varje länk börjar med a inom hakar

illmarig sa...

hej igen! ja är ute efter länkandet man gör i själva inlägget. så som du gjort i detta med "artickel". jag kan inte hitta det i nån hjälpmeny hur man gör eller liknande. tack för förra rådet dock.

Tomas Jonsson sa...

I verktygsfältet i Blogger (där man skriver in artiklar) finns en knapp som ser ut som en jordglob. Markera ordet som ska bli länk, klicka på knappen. Då ska du få upp en liten inmatningsruta. I annat fall så fungerar det med vanlig html-knappning - samma som till länkarna i högerkanten. Lycka till.

illmarig sa...

Äntlige äntligen äntligen! tacj så mycket! Du gjorde värkligen min dag nu!