tisdag 27 mars 2007

Högdjuren i industrin visar sitt fula tryne


Jag kan naturligtvis inte låta bli att kommentera hur Svenskt Näringsliv nu sticker fram sitt fula tryne och återigen visar varför lönerna inom kvinnodominerande yrken aldrig kommer upp till männens nivåer.

Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel och fackföreningen Handelsanställdas förbund var överens om vilka nivåer som skulle gälla för de närmaste tre åren. Men plötsligt grep då Svensk Handels paraplyorganisation Svenskt Näringsliv in och vägrade godkänna avtalet.

Det är märkligt att det aldrig är några bekymmer med höjda direktörslöner och frikostiga bonusar eller avkastningarna till aktieägarna som kan frottera sig med gravlax. Men så fort de absolut sämst betalda kvinnorna ska få några extra kronor så slår gubbväldet bakut.

Det är procenten som spökar
. Med procentuella lönepåslag så ökar hela tiden löneskillnaden mellan de lägst betalda och de högst betalda. Därför skiljer sig inte de nu aktuella löneökningarna i kronor till handels kvinnor jämfört med männen inom indistrin.

Jag hoppas att facket håller fanan högt
. Uppror är alltid rätt och Svenskt Näringsliv suger! Må gubbslemmet brinna i helvetet. Heja kvinnorna!

Andra bloggar om: , , , , , ,

5 kommentarer:

Kerstin sa...

Må gubbslemmet brinna i helvetet. Heja kvinnorna!

Instämmer till fullo :-)

mammamia sa...

Bra rutet Tomas!

Det där Svenskt näringsliv gjorde nu var riktigt dåligt,uselt!
Men samtidigt bra att de visade sitt rätta ansikte ifall ngn inte sett det tidigare!

Nicke Grozdanovski sa...

jag håller med dig. Vi i den fackliga vänstergruppen i Emmaboda har skrivit en insändare i denna fråga. Det gäller att vi alla visar att vi menat allvar och står bakom Handels i deras kamp för höjda kvinnolöner. Denna fight angår oss alla.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Ja, den här härvan är totalt snedvriden. Tänk vilket hot anständiga löner i yrken är!

Bäva månde gubbarna!
;-)

Anonym sa...

Varför tar Svensk Handel bara ut 6000 av sina dryga 120000 medlemmar? Det är bara 5% som tas ut. Man slår heller inte ut t.ex. lager eller grossisterna utan butikerna kan få leveranser från andra lager. I min stad är det bara en bygghandel som tas ut. Ganska mjuk aktion om ni frågar mig, lamslår knappast samhället.

Efter detta gnällande så hoppas och önskar jag en lycksam aktion mot Svenskt Näringsliv. Tyvärr kan LO f.ö. göra detsamma som Svenskt Näringsliv gjorde i det här fallet, det ser vi inte minst med gruvarbetarna inom Metall som vägrade skriva under men måste gå med på avtalet ändå.