tisdag 29 augusti 2006

Män har mer pengar hela livet


Jag vet, det är ingen nyhet som jag kommer med. Det här är tvärtom resultatet av ett patriarkalt samhälle där kvinnorna hela tiden är underordnade och där männen tjänar mest pengar.

Igår presenterade SCB rapporten På tal om kvinnor och män (pdf i nytt fönster).

Bara 5 av de 291 börsnoterade företagen i Sverige leds av en kvinnlig chef. Och det här börjar tidigt. Redan på gymnasiet så väljer 70 procent av eleverna att gå på ett program där det egna könet dominerar. Killarna förvaltar sin mansroll lika väl som kvinnorna förvaltar sin. Generation efter generation.

Och det är fortfarande kvinnorna som arbetar deltid och är hemma och tar hand om barn, man och hushåll. Männen tog ut 20 procent av föräldraledigheten förra året. Det är visserligen 20 procentenheter mer än år 1970, men inte tillräckligt!

Generellt arbetar kvinnor inom offentlig sektor och har dåligt betalt. Männen arbetar inom privat sektor och har bra betalt. Jag hittar bara ett yrke där kvinnorna har bättre betalt än männen, förskollärare och fritidspedagoger. Där tjänar kvinnor i genomsnitt 20 100 kronor medan männen får nöja sig med 19 600. Egentligen en skitlön med tanke på att de har 3,5 års högskolestudier och en massa studieskulder och har ansvaret för barnens inledande skolgång (som mynnar ut i att könsrollerna befästs...)

Men lite har hänt. Andelen 1–6-åringar i kommunal barnomsorg var 12 procent år 1972. År 2004 var andelen 84 procent. Det har medfört att kvinnorna har kunnat komma ut på arbetsmarknaden. Men kvinnorna har kortare arbetstid än männen och tjänar mindre. Kvinnornas pensionsgrundande inkomst är hela tiden mindre än männens.

Statistiken berättar om allt från hälsa till kriminalitet. Överallt är kvinnorna underordnade männen. Kom sen inte och påstå att vi uppnått jämställdhet. Det finns mycket kvar!

5 kommentarer:

sandbuzz sa...

Det är ju ganska märkligt att efter 70 år med socialistisk politik där LO har fått sitt parti SAP vald val efter val så har ni inte än lyckats att nå pay equity!

Canada med Liberala och höger-konservativa regeringar verkar har uppnått bättre resultat än vad Sverige har.

Ca. 30% av Canada's arbetande kvinnor har nu högre lön än män, enligt en rapport jag såg på nyheter häromdagen. Jag reserverar mig för att jag har fått siffran lite fel, men den var i den storleksordningen om jag minns väl. Vilket är ett resultat av Canada's Pay Equity Act.

Inom det offentliga i Canada så är det 100% pay equity mellan könen.

Anonym sa...

Inte så konstigt. Kvinnorna tar ut mer deltid än männen även om barnen går på dagis. Sen är loppet liksom kört för dem, det finns ingen möjlighet att jobba deltid och göra karriär samtidigt. Deltidsjobben är en verklig kvinnofälla som man inte uppmärksammat tillräckligt mycket.

Lasse Strömberg sa...

Nu ska skillnaderna öka ännu mer om borgerligheten får som den vill med vårdnadsbidraget. Eller tror ni männen stannar hemma och tar emot vårdnadsbidrag?

Ola Åkesson sa...

Ja man kan inte annat än börja tänka på bandet Krymplings gamla låt:

Jag har hört hur det var på den gamla goda tiden
då den svarte skeppades iväg
för att bli såld till oss rika
på slavmarknaden för den ynka penning han var värd
och jag önskar att tiden kom tillbaks
Men den nya tidens slavar importeras inte längre
från de stora länderna i söder
För i 90-talets Sverige
så får överklassen jobb
och slavar är alla som blir över
Statartiden är tillbaks
Jag vill ha Jag vill ha Vi vill alla ha en slav
En egen slav så att man själv kan koppla av
Jag vill ha en slav
För har du inte något jobb
så har du inte något val
och jobb växer inte på träd
Dom kan kalla det piga dom kan kalla det dräng
och andra ord för rikemansträl
Statartiden är tillbaks

Det skrevs bra texter även på 90-talet

Tomas Jonsson sa...

Bra tips Ola!