lördag 28 juli 2007

Övervakning för alla utom regeringen


Riksdagen har skapat en lag som lägger sekretess på de så kallade tsunamibanden. Motiveringen är att "en sådan lista hade gett en så komplett bild av all kommunikation inom regeringskansliet att det hade varit fritt fram för en främmande makt att kartlägga hela regeringskansliets inre liv", enligt en stabschef. Om detta skriver Svenska Dagbladet idag.
Men det jag tycker är lite ironiskt är att regeringen nu själv har fått erfara effekten av det som man vill påtvinga landets privatpersoner – nämligen att tillåta myndigheter att lagra all teledata. Den som har en sådan överblick får en bättre bild av dig än du själv har.
Wilhelm Agrell till Svenska Dagbladet
Det är bara att hålla med. Regeringen har öppnat upp för sig själva och för främmande makter att fullt ut kartlägga privatpersoner i Sverige eftersom materialet blir offentligt. Samma offentlighet ska tydligen inte gälla regeringen.

Jag har tyckt att klappjakten på Lars Danielsson
varit överdriven. Men risken finns nu att den sortens historier kommer att bli vanligare framöver. När befolkningen kräver fram sanningen efter regeringens snedsteg så kommer vi inte att få den. Vi tvingas lita till regeringens friserade version. Då är Sverige inte längre någon demokrati!

Andra bloggar om: , , , , ,

3 kommentarer:

Björn Fridén sa...

Obehagligt är det alla gånger, men din slutgiltiga slutsats håller jag inte riktigt med om.

Kerstin sa...

Men, har de lagt 70-årssekretess på alla regeringskansliets verksamheter? Det har jag inte uppfattat det som.

Tomas Jonsson sa...

Det är bara tsunamibanden som nu är sekretessbelagda. Men varför ska privatpersoner stå ut med en kartläggning som för regeringen skulle riskera rikets säkerhet? Det är inte demokratiskt att stifta egna lagar för att skydda sig själv.