söndag 16 december 2007

Köttfärs och grönsaker blir reklam i media


Förra veckans köttfärsdebatt gav jag mig aldrig in i. Jag tycker delvis att färshistorien är överdriven!

Vem betvivlar att handlarna försöker få sina varor sålda. Jag litar inte för ett ögonblick på livsmedelsbutikerna och jag är helt övertygad om att köttfärsen hanterats på det här sättet i de flesta affärer under alla tider.

Köttfärs som gått ut, vänder i dörren och kommer in igen, och så är det nog med de flesta varor. I bästa fall får de en lapp med "Sänkt pris - kort datum". Men i de flesta fall får de bara ett nytt bäst-före-datum.

Men det ingen pratar om är innehållet i halvfabrikat och korvar och syltor. Läser man innehållsförteckningen på förpackningarna så tappar man lätt aptiten. Falukorven innehåller allt mindre kött och allt mer av en massa annat snusk.

Idag kan vi nog vara säkra på att köttfärsen håller god kvalitét. Färsen på bilden kan meddelas blev till fina köttbullar och jag upptäckte aldrig något senigt eller nån benflisa - något som kännetecknar färdiga köttbullar från samma företag.

Coop gör idag ett genidrag när man säger upp avtalet med en grönsaksgrossist som anklagas för att hantera sin personal på ett vedervärdigt sätt. Min första tanke är att Coop går att lita på! Men i själva verket handlar det sannolikt om kall kommersiell beräkning.

Coop har medvetet tjänat stålar på dåliga anställningsförhållanden hos grönsaksgrossisten. Efter uppmärksamheten inser nu Copp att man kommer att kunna fortsätta tjäna extra pengar genom att kalla till presskonferens där man offentligt säger upp avtalet med grossisten.
Sådan är kapitalismen otack är den armes lön. Det är de rikas paradis och ingen hör en fattigs bön.
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Kerstin sa...

Gör ett försök att kommentera i alla fall:

Nej köttfärs har inte alls behandlats så här i alla tider. När jag var ung och började hålla eget hushåll, ja under hela min uppväxt, fanns alltid köttdiskar även i det som då var nytt och kallades "snabbköp". Där maldes alltid köttfärsen medan man stod vid disken och såg på. Den var därmed alltid nymalen.
Kerstin

Ha, det fungerade :-).

Tomas Jonsson sa...

Kerstin: Jo, det här kommer jag också ihåg mycket väl. Man beställde exempelvis ett halvt kg blandfärs och så gick de ut till köttkvarnen och malde.

När charkdisken stängde så ställde de ut ett par paket till kvällskunderna.

Och det var här som det började inbillar jag mig. Om paketen stod kvar på morgonen så är jag helt övertygad om att de första kunderna på morgonen fick utav denna färs.

Bronow sa...

Grönsaksbranschen är en annan riktigt skitig bransch. Besök en gurkodling utanför Malmö och se hur de behandlar grönsakerna så lär du aldrig mer vilja köpa svenskodlade grönsaker heller...


Mannen som driver den aktuella gården är inte direkt ensam om att driva sitt jordbruk likt en sydstatsplantage på 1800-talet.

Kerstin sa...

Tomas;
Den tiden jag talade om hade inga kvällsöppna livsmedelsbutiker, där var köttdisken öppen hela dagen och stängde när affären stängde klockan 6.

De butiker jag handlade i malde dessutom köttfärsen så att jag som kund såg när de malde :-)

(Dags för dig att sätta in spärrar av något slag ser jag ovan. Spammarna hittar en alltid så småningom)
Kerstin

Tomas Jonsson sa...

Kerstin: Man önskar ibland att den gamla goda tiden kom tillbaka.

Det brukar komma nån spamkommentar i veckan och eftersom jag får alla kommentarer via e-post så brukar jag oftast hinna ta bort dem innan någon ser dem. Nu är den borta :-)

Elisabet sa...

Och nej, det fungerar inte alls så överallt. Jag har aldrig varit med om att man ändrar datum på köttfärs, aldrig någonsin .., eller paketerat om.
Däremot säljer vi alltid ut till halva priset ..så gör vi med allt kött.

Att enbart Ica skulle syssla med sånt här, - som det nu visades -, tror jag inte ett skvatt på, men det har väl ingen sagt heller.
Och det försvarar heller inget.

Tomas Jonsson sa...

Elisabet: Det finns säkert ärliga butiker. Och teve har visat att det finns oärliga butiker.

Jag har en ingrodd misstro mot livsmedelsbutiker som gör att jag inte litar ett dugg på dem. Jag brukar ha som knep att titta på termometern i kyldisken, det ger en vink om hur kylvarorna mår.