måndag 13 mars 2006

Falukorven blir allt sämre

Varje år säljs falukorv för 900 miljoner kronor. Varje procent av ingredienserna betyder mångmiljonbelopp. Därför är det inte konstigt att slakterierna trissar vinsterna genom att försämra kvalitén i korven.
Vid Falu koppargruva användes linor av tvinnad oxhud för att hissa upp kopparmalmen. Oxarna kom från Småland i stora karavaner och slaktades vid framkomsten till Falun.

Köttet saltades och röktes. Under 1500- 1600-talet lärde de mångkunniga tyskarna, som hade stort inflytande vid gruvan, svenskarna att göra god korv av det rökta oxköttet.

På 1870-talet tog Anders Olsson, Melker Olssons far, upp traditionen att röka kött i sitt enkla slakteri. Den rökta korven utvecklades omkring år 1890 till Falukorv, som förmodligen är Sveriges mest populära maträtt.

Falukorv på Susning
Falukorvar från Eldorado, Coop x-tra och Willys innehåller nästan 40 procent vatten, visar en undersökning som Svenska Dagbladet gjort.

Den svenska falukorven var ett av de kända varumärken som ansågs vara i fara vid EU-inträdet. Därför drevs ett skydd igenom. Falukorv är en av två charkprodukter som har särartsskydd i Europeiska unionen. Därmed är hotet borta om att mindre nogräknade producenter skulle kränga "falsk" falukorv.

Men nu visar det sig att de svenska tillverkarna är riktiga skojare som kokar falukorv på otillåtna ingredienser. Scan skyller de otillåtna ingredienserna på att man inte hunnit ändra texten på förpackningarna...

Korven har idag högre fetthalt än tidigare. Det beror på att man idag tillverkar korven med de fetaste köttet. Tidigare användes renare kött som innehåller mer protein. Godkänd EU-falukorv ska innehålla 40 procent kött. Men i praktiken borde det vara 50 procent kötthalt för att komma upp i samma proteinvärden som i 1960-talets falukorv.

Dåligt kött har svårt att binda vatten. Därför tillsätts potatismjöl som gör att man sen kan fylla på med billigt kranvatten.

Lågpriskonkurrensen har bidragit
till att sänka kvalitén hos många tillverkare för att de ska kunna konkurrera. Men det finns dock en falukorv som man kan lita på, Jokkmokkskorv. Den innehåller färskt klass-1-kött som skärs ut för hand och kryddas med entrecote och biff. Fetthalten är under 10 procent.

Råvarorna till denna falukorv kostar mer än den färdiga korven hos lågpriskonkurrenterna. Men det kanske det är värt, för vem vill betala dyrt för en korv som bara innehåller vatten och fett?

2 kommentarer:

bert sa...

Oj, vad jag håller med om Jokkmokkskorven.

Men så har den också fått sina utmärkelser. Senast jag såg något om det var på någon matmässa i Göteborg. Där kammade Jokkmokkskorven hem inte mindre än 5 utmärkelser. Högsta kvalitet.

Lite dyrare förstås. Men vem vill betala för vatten?

Anonym sa...

håller med!