torsdag 17 juli 2008

Liseberg: Här och nu


Två dagar efter olyckan på nöjesfältet Liseberg så har lokaltidningen för norra Kalmar län hittat en lokal koppling. "Ing-Marie från Högsby stod intill kön när Lisebergsolyckan inträffade" lyder underrubriken i artikeln som toppar ettan.

Det här är ett vanligt redaktionellt grepp på lokala medier. När någon riksangelägenhet inträffar så försöker man göra en lokal koppling så att nyheten händer även "här och nu".

Gårdagens stora nyhet i Nyheterna var att blombuketten som kronprinsessan fick på sin födelsedag i måndags var bunden av en florist från Oskarshamn. "Det största man kan göra som florist", berättade hon. Andra "här och nu"-reportage som jag googlar mig fram till är att en kock från Oskarshamn lagade maten till artisterna på en av melodifestivalens deltävlingar.

Det här är oftast tråkig journalistik som inte berättar särskilt mycket från bygden. Artiklarna berör i prinicip bara den direkt inblandade.

När företag och organisationer presenterar olika rikstäckande undersökningar så får ofta medierna tillgång till lokala siffror. På det viset ökar möjligheten att fler tidningar skriver om undersökningen. Lokaltidningarna är ju oftast enda husorganet och har stor potential för lobbyister.

På det viset fick Mäklarstatistik in en artikel på Oskarshamnssidan i Oskarshamnstidningen. Där har redaktionen ringt runt till några olika mäklare.

Oskarshamnstidningens redaktion i Hultsfred gjorde också en lokal notis om bostadspriserna. Dubbel pott alltså för Mäklarstatistik. Notisen från Hultsfred säger egentligen inte någonting. Men Mäklarstatistik fick publicitet. Och tidningen lyckades fylla några spaltcentimeter i sommarens nyhetstorka.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Bert sa...

Oj, vad jag håller med dig. Det är precis som du skriver. Det berör bara de inblandade. Totalt ointressant för de flesta. Ungefär som att titta på andras semesterbilder i oändlighet.

Tomas Jonsson sa...

Bert. Jo jäsp...

Elina sa...

Malexander blir det inte för min del, ska på en liten familjesemester till Möns Klint, Danmark. Naturreservat, höga klippor och en lång strand.

Har inte haft någon ordentlig Malexanderlängtan sedan förra sommaren vilket är första gången på sju år. Har en vag tanke om att det har med folkhögskolelugnet att göra. Har lite löst planerat att fira min 20-årsdag i byn, vill inte tappa bort Malexander som sommarplats...

Ett besök där kan kanske inte bota men nog lindra en sommarapati. Om inte annat är det väl bra skönt att köra dit och hem?!

Elina sa...

Förresten vill jag tipsa om Caj Karlssons spelning på Kalmar stadsfest, 8:e augusti tror jag det är.

Anonym sa...

Förortstidningar i Sthlm höll på precis så som du skriver i din bloggtext.
"Lokal anknytning" var väldigt viktig.
/chris

Tomas Jonsson sa...

Elina: Har ännu inte bestämt mig om Malexander. På tal om musik så citerade du Sanna Carlstedt, lyssnade på hennes myspace - gillade musiken!

Tomas Jonsson sa...

Chis: Gissar att förortstidningarna runt Stockholm griper alla halmstrå som kan skymtas. Samtidigt så misstänker jag att man saknar det lokala i DN och Svd.

När jag bodde i Södertälje hade jag både Länstidningen och DN av den anledningen. Det är tjugo år sen, men jag tvivlar på att det blivit bättre sen dess. Det krävs ju ändå att det lokala har nån slags kvalité.