lördag 27 september 2008

Liljekonvaljens röda bär lyser upp hösten


Liljekonvaljens röda bär. Jag hade liljekonvaljens bär med häromveckan och fick allehanda synpunkter på bilden. Här är en ny att kommentera. Gissar att det kommer att handla om beskärning.
Zoom 300 mm. Bländare 4,9.


Röd flugsvamp. Det stod lätt tillgänglig, bara att gå ner på knä.
Zoom 300 mm. Bländare 4,9.

- - - - -
För övrigt fanns en intressant artikel på SvD Brännpunkt idag. Professor Bo Rothstein konstaterar att liberalerna är tysta när deras ideologi förverkligad genom kapitalismen och fria marknaden rasar samman och räddas endast genom statlig inblandning. Måste svida ordentligt...

Baksmällan är på gång, noterar Ett hjärta rött. Svensson skriver om matförgiftningen jag helt missat. Och Kaj Raving har fått oväntat besök.

Andra bloggar om: , , , , , ,

4 kommentarer:

iZac sa...

Heter det inte "flugsvamp"? ;)

Och den ser fyrkantig ut på bilden... men påminner mig bara om att jag återigen missat att krypa och fota svamp, i år igen! :)

Lasse Strömberg sa...

Du lär dig. :-)

Det finns en historia från den kända bildtidningen Life:

Tidningen hade varje år en intern tävling om vem som tagit den bästa bilden. Varje år kom det in en bild på en utsikt från Alperna. Till slut tröttnade bildchefen och kallade in den skyldige och frågade vad i h-e han menade med att skicka in samma bild varje år. Den var ju inget bra. Svaret blev "den var så svår att ta, jag fick klättra i tre dagar och var nära att ramla ner flera gånger".

Men det hjälper ju inte, det är bara resultatet som räknas.

Ditt resultat är bra, oavsett om du stod på knäna eller på huvudet.

Tomas Jonsson sa...

Izac: Jo det heter flugsvamp. y och u sitter bredvid varandra på tangentbordet. I hastigheten blev det fel. Svampen är rund men lutar hatten något mot kameran.

Lasse: Svampen var bara att gå ner på knä på vägen och fotografera. Men liljekonvaljen fick jag kräla på knäna i en försänkning för att få rätt vinkel. Det fanns många liljekonvaljer på ett 4x4 m stort område och efter noggrant studerande så var det just det här exemplaret i just denna vinkel som var lämpligast. Jag ryckte bort några grässtrå som stod i vägen. Du kan se att solen skiner partiellt på bären. Jag tog fem bilder. På tre av bilderna lyckades jag få rätt fokus. På just den här bilden använder jag blixten för att minska kontrasten från solen.

Björn Nilsson sa...

Jo, angående beskärning - om du exempelvis hade plockat bort större delen av det ganska tomma högerfältet på konvaljbilden ...? Annars är det ju en trevlig bild, liksom den bildmässiga lilla giftbomben till flugsvamp.