lördag 4 oktober 2008

På prao hos sossarnas partisekreterare


Tidningen Nyheternas huvudartikel idag är att oskarshamnaren Håkan Juholt tar över som sossarnas partisekreterare medan Marita Ulvskog kandiderar till eu-valet nästa år.

I maj 1982 träffade jag Håkan Juholt första gången. Jag var praoelev på tidningen Nyheterna där dåvarande kommunalrådet Willy Juholts pojk var fotograf. Min stora dröm var att bli journalist och jag hade nyligen startat tidningen Figeholmsposten.

Under veckan med Juholt hängde jag med honom när han fotograferade nyhetsbilder. I uppdraget ingick även att fotografera nyfödda bebisar på numera nedlagda Oskarshamns BB. Jag fick förtroendet att notera namn, adress, vikt och längd på de nyfödda och deras föräldrar.

När vi kom tillbaka till redaktionen hade Håkan bilder på fem bebisar och jag texter på fyra bebisar. Inte bra. Jag skämdes men avslöjade aldrig mitt misstag, utan hittade på namn, längd, vikt och adress på den femte bebisen.

Jag har fortfarande tidningen sparad och på bilden här ovan så kan ni se resultatet. Tyvärr minns jag inte vem av bebisarna som är påhittad. Däremot minns jag att veckan efter så var en rättelse införd...

10 kommentarer:

Jinge sa...

Hahahaha... :-) :-)

Där tog din journalistiska bana slut med ett "poff"... :-)

Lasse Strömberg sa...

Ajajaj...hitta på!

Det går inte. Eller så går det utmärkt, som när Brännström på Expressen skrev när Per-Albin begravdes: "Kungen i tårar vid Per-Albins kista".

Han blev då inkallad till chefredaktören som undrade om det verkligen var sant att kungen gråtit vid kistan.

Svaret kom prompt:

- Tror du han dementerar?

Lasse Strömberg sa...

Kom på en annan grej jag måste berätta i samband med praoelever.

Även jag har ju under min tid som fotograf på SvD haft med mig en coh annan prao ut på jobb. För det mesta har det gått bra, men inte alltid...

En gång var det mottagning på UD. Och när vi kom dig stod en vanliga välkomstdrinkbordet fullt med drinkar av alla de sorter.

Problemet för mig var att min prao aldrig passerade bordet, han stannade där och började dricka så mycket han kunde,

Inne i salongen började det gå rykten, det viskades om vem den där ungen var, och snacket gick att det var SvD:s praoelev.

Jag fick nys om saken och rusade ut och hittade mycket riktigt min prao full som alika i en av UD:s antika stolar.

Jag fick avbryta jobbet och köra tllbaka och släpa upp min vid det laget mer eller mindre redlöse praoelev till fotoavdelningen. Vi fick därefter tillåtelse att aldrig mer ha med oss praoelever ut på jobb.

Tomas Jonsson sa...

Jinge: Det finns mer att skylla det nederlaget på... ;-)

Tomas Jonsson sa...

Lasse: För en landsortstidning är det nog mer kaffe och hembakad sockerkaka än flotta drinkar.

1982 var jag tretton år gammal och kunde inte ens stava till spirituosa. Så det var aldrig nån risk.

Anonym sa...

Tomas berättelse stämmer.
Det är stor humor och självironi att nu lyfta fram den här berättelsen i offentlighetens ljus. Bebisplåtningarna var ett elände. Minst två gånger minns jag att jag glömde film i kameran och fick åka tillbaka till BB. Jag tog bilderna i vanliga 400 ASA, men så en gång soppade jag för länge så jag var väl uppe i 6400, det fanns inte tillstymmelse till kontrast i bilderna och alla mammorna hade hunnit åka hem från BB. Ångest!!! Den veckan blev det inga bebisbilder och så mycket skäll som jag fick då av tidningscheferna och mammor och pappor har jag inte haft förrän jag var med och stängde det föråldrade dalaregementet i Falun. Snygg blogg Tomas, försök nu också få lite ordning i det allmänt vilsa vänsterpartiet så blir det än bättre. Kamratliga hälsningar Håkan Juholt

Anonym sa...

Vill också bara hälsa att Figeholmsposten var en imponerande tidning redan i din ungdom och att den nu lever vidare på nätet är värd respekt och uppskattning. Figeholm är värt en egen nyhetsrapportering! Så det så!
Håkan

Tomas Jonsson sa...

Håkan: Hoppas att du inte fick alltför mycket skäll på grund av mig...

Dina tips var mycket värdefulla när jag gjorde Figeholmsposten. Då var jag tretton och fick lära mig grunderna i journalistik och pr. Kunskaper som jag använder än idag.

Vänsterpartiet vandrar stadigt på vänster sida medan ni sossar irrar runt och inte riktigt verkar veta hur ni ska gå. En slank han hit och en slank han dit och sen slank han ner i diket, typ.

Nicke Grozdanovski sa...

Vilsna vänsterpartiet? Vårt parti vet man vad man har i allafall Håkan Juholt. Värre är det med det andra partiet som nu håller på att ingå "äktenskap" med Socialdemokraterna.

För övrigt vill jag önska dig lycka till i ditt nya uppdrag som partisekreterare. :-)

Jah Hollis sa...

Jag tycker det låter som om du snabbt fick lära dig branschens realiteter, hur det k-a-n gå till i journalistiken.
I dagens kvällstidningar handlar det ju till stora delar om skvaller och hittepå, speciellt på nöjes- och sportsidorna.