onsdag 28 januari 2009

En dåres försvarstal


Dagen efter att allt om lönen till Byggebos vd avslöjats så publicerar tidningen Nyheterna en insändare där den högavlönade vd:n själv försöker förklara misstankarna om att "administrationskostnaderna" är ovanligt höga. Det är de inte alls, enligt vd.

Mycket kan man säkert beskylla Byggebos vd Mats Adelgren för. Men att kalla honom en god skribent eller duktig retoriker vore oförskämt. Han använder kvadratmeterytor, entreprenaduppdrag och förvaltningsuppdrag för att få fram jämförelsesiffror som visar att "administrationskostnaden" nästan ligger tio kronor under riksgenomsnittet. Då var vd-lönen hemlig och det var bara dimridåer han lade ut för att hemlighålla sitt eget profitbegär sanktionerat av Byggebos ordförande, socialdemokraten Ulf Nilsson.

Chefen för Kalmarhem, som är ett mycket större bostadsbolag, har 66.000 kronor i månadslön och inga övriga förmåner. Byggebos vd har 91.000 plus tjänstebil för 7.000 kronor i månaden och han har förmånsbeskattats för drivmedel med 18.263 kronor och mat för 9.174 kronor. Mot denna bakgrund framstår hans insändare som "en dåres försvarstal".

- - - - -
Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Kan man säga att profiten och egoismen i Oskarshamn fått ett ansikte?

Tomas Jonsson sa...

Det stämmer Lasse. Men det finns även ett elbolag, delvis kommunägt, som vägrat lämna ut löneuppgifter. I grund och botten vill jag lägga skulden på socialdemokratiska kommunpolitiker som under årens lopp varit duktiga på att bygga maktstrukturer och sopa saker under mattan. Mest duktiga har de varit på att höja sina egna politiska arvoden och det är enbart vänsterpartiet som protesterat.