lördag 31 januari 2009

Finanskrisen är bara en påhittad konspiration


Nu ser jag tecknen allt tydligare. Den rådande finanskrisen är en del av den borgerliga konspirationen som går ut på att öka klyftorna i samhället. Näringslivet gör sig av med alla oönskade. Regeringen försämrar för arbetslösa. Och aktieägarna frossar i överflöd.

Det går inte att tolka på nåt annat sätt när Ericsson under fjärde kvartalet 2008 varslade femtusen personer, varav tusen i Sverige. Samma kvartal gjorde Ericsson en vinst på 6,5 miljarder kronor. Aktieägarna fick sex miljarder kronor i utdelning.

Året innan gjorde Ericsson en vinst på 30,7 miljarder kronor. I december vädrade jag mina misstankar.
Varför bedriver profitörerna en kortsiktig kvartalsekonomi där inget samlas i ladorna för de dåliga åren?
Tomas Jonsson, decmber 2008
Nu börjar jag förstå orsaken. Kapitalisterna vet att det alltid går att krama ut lite till av arbetare och bönder. Så de behöver inte samla något i ladorna...

Om detta sjöng Knutna nävar redan 1971 i sången Arbetare och förtryckta.

- - - - -
För övrigt kan man pigga upp revolutionslustan genom att lyssna på Knutna nävar här. Där kan man höra Hallå där bonde och andra FNL-sånger.

Esbati noterar att en antirasist skjutits på Gaza. Fotolasse konstaterar att Blondinbella inte kommer till Mönsterås. Nicke botaniserar urban natur.

Andra bloggar om: , , , , , ,

3 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Nja, nog verkar krisen äkta även om det finns inslag av oförskämt tiggeri från bolagscheferna när de nu har upptäckt statens välsignelsebringande roll som penningleverantör. Det snackas om "fritt fall" i ekonomin, den intressanta frågan är hur mycket och hur långt detta fria fall omfattar och når. Och så har vi frågan om vem som antas betala krisen. Skall miljoner människor kastas till hajarna för att kapitalismens skepp inte skall sjunka?

Tack för den intressanta musiklänken också!

Tomas Jonsson sa...

Bjrön: Krisen är äkta för de anställda som blir av med jobben. Krisen påverkar legoindustrin när storbolagen bantar.

Men så länge det sker aktieutdelning från börsbolagen så vägrar jag acceptera att de skulle vara i kris.

Björn Nilsson sa...

En del av krisen kanske kan sägas yttra sig i att de usla förhållanden som folk i vissa länder och områden lever under hela tiden nu sprids till områden som varit lite mer välmående. För somliga är det krisen normaltillstånd, för andra en obehaglig överraskning.

Hörde för ett tag sedan att deppade finansmän på Wall Street börjar springa i de lokala kyrkorna för att få tröst i allt det svarta. Jojo, sent skall syndaren vakna!

Att företag kan göra bautavinster trots att den ekonomiska grundvalen sjunker ihop förklarade Marx på sin tid. Det torde ha med kapitalkoncentration och profitkvotens fallande tendens att göra. Och det slutar med ett gnäll eller en smäll, för storbolagens snyltande är inte hållbart. Under en tid kan de hålla hela samhället som gisslan och säga "ge oss vad vi vill ha, annars går vi under allihop". På sikt tröttnar folk och säger "dö då, det rör inte oss i alla fall".